Thursday, January 5, 2012

Mood ke laut... tenant from toooootttt!!!

Sorry gang, hari ni mood nak hapdet blog jatuh ke longkang.
 
 
 
(hek eleh... ade ke yang tunggu ko nak update blog hari hari?)
 
 
 
Ini kerana, saya mempunyai penyewa rumah from toooot!
 
 
 
Seriously, aku rasa aku jarang kot nak vent out my problems on blog. Ada orang kata, sape yang tulis benda benda baik je kat blog, adalah orang yang nak menunjuk. Yes, I read that somewhere on some blog. For me, it's more that I prefer not to disclose my personal feelings too much. Takut menyesal beb. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kataaa....
 
 
 
Lelagi sah sah yang baca blog ko adalah family dan kekawan ko. Dan sah sah selalu yang bikin lu panas adalah orang orang yang terdekat kan? Jadi, ada banyak hati dan perasaan yang perlu dijaga di situ. Kalau ko angin dengan pekerja kat Giant tu lain cerita la. Eh, sape yang kerja Giant jangan le terasa pulak. Ini contoh aje. So far so good, I heart Giant uolls....
 
 
 
Anyway, hari ni (dan sejak kebelakangan ni) gua hangin satu badan dengan penyewa rumah PJ. Hangin takat nak menangis tauuuu... Iolls anak nombor 5, jadi semorang panggil Ateh. Tapi skang ni Ateh dah bertukar menjadi Ah Long. Tapi Ah Long dalam surat khabar selalu bakar rumah orang. Ateh ni takkan la pulak nak bakar rumah tu, sah sah tu rumah haku, hahahaha...
 
 
 
Ok la, sebelum gua fire fire fire in the hole terlebey, baik gua mintak diri.
 
 
 
P/S: Sorry tak sempat reply komen. Orang Amerika mula keje semalam, hari ni rumah iolls dapat 15 kotak barang barang Sooyaree's Closet. Sampai abang UPS wish "Merry Christmas, again!" Padan muka ko orang Malaysia.
 
 

7 comments:

fatt said... BALAS

we're not perfect huda..it's ok nak meluahkan sekali sekala..tp mcm yg u ckpla..bila ada family & kenalan terdekat baca mmg jadi tak selesa

anyway, i tak pasti apa tenant u buat. last time tenant i tak byr sewa almost 5mths & lari waktu malam....sakit hati tu mmgla ada tp its better dia blah dari dia takmo kuar...

itupun dia blah pas kitaorg suh loyer tepek notis dpn pintu ckp dia ada masa 24jam utk keluar sblm kita buka pintu & remove their belonging.

certain case klu dah too much kita bleh guna loyer utk setel...klu u ada kwn2 loyer ke suh je dia buat notis pastu tepek dpn umah..just gertak jek...hehehe

Konot said... BALAS

sabar huda.. understand sgt2. aku dulu pun pernah meroyan maki hamun pasal tenant kat blog.. last2 aku nyesal and remove balik entry tu.

pasal tenant mmg tak pernah habis cerita. mcm kan kita yg mintak sedekah dgn dia padahal dia yg utang kita.

kita ni jenuh every mth nak bayar kat bank.. dia boleh buat tak tau jek..

ngeng punya orang.

kakak aku punya tenant lagi best. 3 bulan x bayar sewa, sekali pegi check tgk the original tenant dah lari and pegi 'sewakan' rumah tu kat org lain, konon dia la owner. blur2 la tenant yg baru ni bila kakak aku aka the real owner ni dtg.

sabar je dik non..

Amy Z! said... BALAS

my friend pun tenant dia tak byr sewa almost 4 bulan - terus tukar kunci. halau keluar. bila suruh amik barang. tak mau pulak. tapi skrg nak buat report polis la hapa la. salahkan kwn i tu pulak.

hii.. mmg hangin perangai tenant macam ni.

sabar ye mommy aiyu.

betul tu. wpun blog ini kita punya, tapi pembaca ramai. bebila je org boleh gunakan apa yang kita tulis tu, untuk hentam kita balik. biarlah kita tulis yg baik-baik saja. kalau nak lepas perasaan sekali sekala, takpe.

entah la ye. susah kita nak teka hati org. kita cerita pasal kita beli barang, orang kata kita menunjuk. kita cerita kejayaan kita, org kata kita riak. dan macam-macam lagi lah. kalau pembaca kita kalangan kawan2 kita, tak apa. ini siapa2 saja boleh baca. dia org kadang terus judge itu ini. macam mana kita nak halang, kan?

apa pun, kita tulis apa aje yang membahagiakan kita. kalau kita fikir apa yang orang akan kata, sampai bila pun hati tak senang.:-)

Nazayiena said... BALAS

Harap Huda byk bersabar yea,minta2 le boleh solve problem nie.
Klu kak Nurul x salah luahkannya dlm blog tp kena pd tempat dan masanya yea.

Anonymous said... BALAS

if tenant refuse to pay and refuse to go out from the house,simple way is to cut the water and electric,dorang nak guna idup camne

Keratosis_A said... BALAS

well i think kita orang melayu/malaysian ni banyak tolak ansur, mengalah, nak tolong orang tapi biasanya dipijak akhirnya. budi makan tuan orang kata..

kat sini semua pakai lawyer. mmg takut hihi. lambat bayo sewa sehari dpt sms reminder, seminggu surat reminder, 2 minggu lawyear love letter.. cuba try test.

lyza said... BALAS

Betul kata Keratosis A tu..
kita orang Malaysia, terutama skali orang melayu..d ajar dari kecil tolak ansur n mengalah..
Tegas sikit nurul..jgn biar mangkuk tu wat cmtu kat ko..bg alasan yang bengong..bak kata sally alasan tu sesuwei utk lari dari utang bank.. bkn utang tuan rumah n penyewa..
Kalau takda tenaga lelaki.. abg iwan ku bleh aje..hehe.. ;)

emmm aye penah tersalah langkah meluahkan perasaan sakit hati dan geram kt blog..tp bila baca nasihat dr "seseorang" aye padamkan N3 tu sb hanya "dia" sorang je menyakitkan hati aye tp yang lain sayang kt aye..:)
Apa pun..tenang2kan diri..tengok gelagat anak, tengok muka hasben.. sure cool... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...