Sunday, April 22, 2012

Crayola Color Wonder

Ikut hati, kita nak anak kreatif.

Tapi kan, bila kasi pen atau crayon, kejap aje lah diorang conteng kertas kan. Tau tau nanti kabinet dapur dapat corak baru. Haippp... macam tak cukup keje kita kat rumah ni kan, nak lap kabinet pulak.

Awal-awal dulu, kitorang memang ada belikan Cik Aiyu crayon. Sebagai langkah berjaga-jaga, kitorang belikan washable crayon. Tapi dalam masa yang sama, kitorang pantau gak aaa mana dia lukis tu. Memula elok aje, dia lukis atas kertas. Pastu extend sket, dia conteng meja dia. Lantak pi la kan, meja sendiri. Tak lama kemudian, extend sket. Conteng blind dekat bilik mainan dia. Time ni kau dah mula malas nak mengelap, terus rampas crayon. Simpan dalam laci.

Sebulan kemudian, anak makin tinggi. Semua laci dia dah sampai nak buka. Barang dapur makin tinggi aku letak. Tapi mak nye terlupa laci nan satu tu. Satu hari, sewaktu mak nye sedang mandi...

Anak buat projek kat dapur. Habis cabinet ngan dishwasher dia conteng. Adehhh... senak perut aku tengok. Akibatnya, crayon kena rampas, dan diletak di tempat lagi tinggi, hahahaha...


Habis camne nak anak kreatif ni?
?
?
?
?
?
Jangan risau, Crayola ada Color Wonder. Memang wonderful I tell you.
 
 


 
Pen ajaib ni hanya akan keluar ink kalau ko tulis atas kertas dia. Iye, marketing strategy untuk kita beli kertas Crayola. Oh well, dari nak mengelap, iolls rela, hahahaha..

Yang kelakar, buku warna dia ala ala cheating sket. Kalau warna keluar garisan, tak keluar. Pergh... baru nak kembang bon bon anak kaler tak keluar garisan, rupanya dibantu Cik Crayola kita.

Tapi takpe, yang penting, lepas tu Cik Aiyu nak conteng sofa pun aku tak kisah. Selalu kalau nampak aku bising la, praktis untuk dia pakai pen betul kan. Tapi yang dia kekonon nak buat projek belakang mak nye, tak dapekkk... Mommy wins! :D

10 comments:

Anonymous said... BALAS

Berseni sggh cik aiyu nih.. tgk dr gaye duduk pon dah tau... kui3...

anak iolls x pandai pgg pen lg.. klau bg pon die gigit2 je..

ade anak buah pade husband i nih, i x tau la mak die pakai ayat ape tp dinding umah mak die or ape pon sume clear je.. xde pon kesan conteng.. iolls bercite2 nak menuntut ilmu dr die.. wakaka...

ITA

s.z.a_s.z.a said... BALAS

tercanggung2 cik aiyu nak guna crayon....
mungkin die sendiri kembang2 hidung sbb konon kaler xcomot...
hahahahahah~

Nota Cikgu Anum said... BALAS

eeh teknologi tinggi kan. ai mintak2 nti ader la pen yang x kluar tulisan klu jawapan ank murid slh. senang keje ai. baideway sgt tembun kaki kanak2 itew :)

PutriesNoora said... BALAS

hahaha..memang best..nanti anak nak beli mcm tu gak..hehehe

Nazayiena said... BALAS

Memang baguslah klu ada crayon camtu,x risau klu conteng2 dinding,
Tgk gaya Cik Aiyu duduk merenung picture tikus tu,nak kaler2 cantik tau....

Anonymous said... BALAS

tlg beli satu..nanti kite byr..hik hik..mary merata-rata wat graffiti..boring daah main d ipad..

tk lupa decorate wardrobe atuk..tp atuk tk marah..sbb die ckp baby mau blajo..malah atuk die siap tlg lapkan..ngada macik mary

gumuk gak mek aiyu..patut makin tinggi..kuat mkn yogurt..sihat gtu

Anonymous said... BALAS

salam. kalau nk mintak u belikan boleh? tp bgtau dulu la regenye skali postage utk sampai ke tanah malaya ni..hihihi..nway cik aiyu sangatttttttt comel!!!

aikasayang said... BALAS

cik aiyu is being part time interior designier when mommy's not around.hahaha.. but never underestimate the power of mommy cause she is the smartest with 1001 solutions to tolerate with the growing toddler:)

Madam Sooyaree said... BALAS

Ita,
Hahaha.. tak tengok dia duk meniarap sebelum tu, hihih.. Perasan budak besar sungguh! Waaa... power sungguh mak anak buah husband tu. Kalau dah tuntut ilmu, share dengan kita k!

Sza Sza,
Hahaha.. tah tah dia duk perasan lebih kan... 'eh, cantek nye aku warna!'

Nota cikgu Anum,
Hahahaha... best tu kalau ada pen gitu! Kita dulu suka kalau cikgu lukis bintang kat dalam buku, bangga giler, hehehe... Yup, kaki karipap!

Putries Noora,
Memang senang sket la keje kita, tak yah risau dia buat grafiti

Kak Nurul,
Itu la, hari tu penat gak kita mengelap. Walau washable, still kena wash, hihihi..

Anonymous,
Pen tu boleh beli, tapi kertas takut tak sempat petang dah habis, hahaha.. Kalau nak nanti email kita la k! Nasib baik atuk sayang Mary, kalau atuk Aiyu, haiippppp... Aiyu badan ok lah, still 25% camtu untuk ketinggian dia :)

Anonymous,
Boleh, nanti anything e-mail la k. Thanks dear :)

Aika Sayang,
Hahahah... ID sangat la kan, belum tengok dia susun barang lagi, adehh... Auww... thanks laling. Kena la cari jalan, kalau tak my blood go upstairs!

Amy Z! said... BALAS

Alam pernah dapat pensel color. Dia conteng bilik nenek dia. T___T

Sekarang bagi dia tulis guna aqua doodle tu je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...