Friday, April 20, 2012

Worn down

Cuba cari, mana Cik Aiyu?
 

Anak saya fengsan ini hari.



Sejak 2-3 hari ni, Cik Aiyu perangai sket. She's been whining almost the whole day, bingit tak bingit la kan. Pastu semua benda aku buat tak kena. Tanya nak makan tak, dia tanak. Tapi bila aku letak makanan kat tepi, lagi 2 minit dia datang makan. Ajak mandi, tanak. Bila dah habis tadah air, baru nak mandi. Pastu bila dia dah boring, dia bising nak keluar. Bila aku bawak keluar, menggelupur tanak keluar. Terrible two phase kah? Apsal la takde phase fabulous two. Kan senang hidup mak mak di luar sana.

Dia punya hangin, telah berjaya buat bapak nye naik hangin. Pagi tadi aku tanya nak yogurt ke cereal, dia nak yogurt. Bila aku bukak yogurt, letak atas high chair, dia mula bingit. Pastu tak lama pas tu, dia nak duduk atas high chair. Makan 2-3 suap, bingit lagi. Aku letak dia kat bawah, dia bingit gak. Lantak ah, mak nye dah masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Bising la ko sesorang. Dalam 5 minit lepas tu, Cik Abe keluar dari bilik. Cik Aiyu bising lagi, hamek kau... Cik Abe letak dia kat laman belakang, tutup pintu. Sudah la ber drama, cik kak kita duk nanges ketuk pintu, nak masuk rumah. Tak lama pas tu kitorang kasi masuk, terus insaf jap dia. Elok je duduk makan, takde bising bising dah.



Pengajaran: Set your boundaries.



Anyway, petang tadi kami pergi taman. Jumpa Nicholas ngan mak nye. Lama dah tak lepak sama, sejak kitorang asyik takde rumah ni. Lama gak kat taman, dalam 2 jam kot. Sampai abis la air dalam botol air diorang. Balik pasal Nicholas dah haus, hehehe.. Lepas mandi, makan nasi ngan telur tomato (bofren takde rumah, malas nak masak beriya, hahaha), kitorang tengok Monster Inc. Kelakar giler muka Cik Aiyu tengok tv, berkerut kerut dahi macam paham. Tak lama pas tu, dia mintak susu, terus tertido. Tau tak time ni pukul berapa? 8 malam you! Selalu dia tido jam 9.30 malam camtu. Aku biar je atas sofa, dengan harapan dia bangun. Takde nye, macam tu le dia tido. Aku tukar dipaer pun dia tak sedar.

Kalau gini la gayanya, hari hari la kena bawak anak dating. Aman waktu malam mak nye, hehehe...
 

12 comments:

Hidaya said... BALAS

Huda, aiyu bingit tu adakah dia melalak2? Shafiq skrg pun asyik buat perangai je..nak main benda pelik2 shaver lah pisau lah, patahkan galssess maknye lah..pening kejap nk handle mcm mana? Pandai betul buat drama..

sabira said... BALAS

Heheheh...dia dh start buat perangai tu kak huda..sabarlah banyak banyak..

Nanak said... BALAS

hehehehehe..daku hanya mampu tersenyum...Fredo dah 2y you..makin banyak perangai..nasib baik dah pandai baca ABC n numbers :)

Fiza Hanif said... BALAS

Huds, comelnye anak awakk! Kejap me dah besar kan! Eeee gerammmm!!!! Enjoy reading ur blog dear. Byk tips for Sara boleh pakai kat sini :)

fifi said... BALAS

aiyu da pndi membingit.. :) skrg mesti geram.. klu ank da besar nnt mesti rindu mase die kecik..

Mick's Mama said... BALAS

Babe. jangankan anak you, anak I pun sama. Suka menjerit melalak if things doesnt go his way. I pun jenis yang buat tak tau bila dia buat perangai. The more kita ignore dia bila dia marah atau melalak, lagi cepat ianya akan berlalu. Sheesh... this is just one of the hundreds of phases that we have to go through with our kids. Bukan senang nak jadi parents. Nampak je macam senang, hakikatnya, kita saja yang tahu :) Stay tough mama!

Madam Sooyaree said... BALAS

Hidayah,
Dia bingit merengek le, takde le smapai nangis. Kekadang tu ade gak jerit jerit, tapi haip, kena tepuk mulut. Itu la kan, benda2 yang tak patut, itu le yang diorang suka main. Nak buat macam mana, phase diorang skang. Kena makin tinggi la semua barang dalam rumah

Sabira,
Itu la yang, nasib baik la tahap handle stress akak tinggi, hihihih

Nanak,
Wah, bijak nya Fredo! Aiyu ada la a few letters dia tau, numbering memang fail hehehe....

Fiza,
Hi Fiza! Thanks dear sudi baca blog kita :))) Tu la, kejap je kan. Enjoy your time sementara sara tak banyak kerenah ni, hihihih :P Tapi Hafiz mesti lagi pakar kan, 2 anak tu!

Fifi,
Biasalah kita manusia, omputeh kata the grass is always greener on the other side, hehehe

Azura,
What to do, kita gak yang nak anak dulu kan, hihih... so take that yo! :P I guess the more you see it, the more you appreciate your mom kan ;)

Marliza said... BALAS

Hi huda! Lama gile kot x baca ur blog..ni kuar kat newsfeed baru teringat how long i have not read about aiyu..qairyn is almost 2 (nxt mth) n her terrible 2 syndroms dah keluar since last mth,suka pukul org la,tak nak mandi la, tak nak naik stroller la bak dokong plak tu,our bodies cant take it smpi nak demam rasa..but i think she is getting smarter too! So i guess we have 1 yr to deal with this..haih...

farah said... BALAS

Must be all those traveling have tire her off! :) Tu yang schedule pun haywire kan. I pun selalu notice if Fatehah is out of her routine, memang mengamuk sakan je la. Now I buat2 pretend x perasan if she's acting up, but she is dramatic I tell you. Mcm2 hal skrg. But you're right, you have to set d boundaries so now mmg dah merasa la punishment sket2...hehe...

Amy Z! said... BALAS

owh. baru tau ada perangai nak masuk 2 tahun ye. patut la alam pun camtu. tak kena sikit je merajuk berguling2. kalau i blh sabar, i sabar. kalau pujuk2 semua tak jalan, i bawak kat belakang dudukkan dia sorg2 sampai dia berenti menangis. fuh fuh.

lepas tu skrg pukul 10:30 - 11 pm baru nak tidor.. T__T

tapi bagus juga, pagi2 nak pergi kerja dia tidur lagi. jadi tak adalah drama nak naik kereta mama masa mama nak pergi kerja. hahaha.

Madam Sooyaree said... BALAS

Marliza,
Hahaha... next year tah ape pulak la kan phase untuk budak 3 tahun, haihh...

Farah,
What to do, kalau kita asyik ikut routine diorang, kita lak boring, hehehe.. Dia ok tak kalau you marah? Ke dia marah balik?

Amyz,
Selalu Alam nangis ke time awak nak gi keje? Alaa... mesti sedih kan :(

farah said... BALAS

Nurul, sekarang ni dia tgh pandai melawan. Sekali sekala kena gak tepek kat kaki tu. Geram I, menjawab je kejenya. If srh apa2, suka kata "jap, jap" or "tak nak". Mana x blood mummy goes upstairs! Huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...