Sunday, June 24, 2012

My weekend project

Oh my oh my, saya sudah terjebak.

Ni semua pasal selalu tengok channel HGTV. Kalau dulu tak kisah sangat, skang ni hari-hari duk berangan.

Berangan apa ye?



Eh, bukan nak kawen dengan anak raja. Dah terlambat dah, tu tunggu buat bakal menantu, hahahah…

Ni haaa… berangan pasal deco deco Eric.



Skang ni dah masuk setahun kami pindah, tapi rupa rumah ni sejak masuk dulu sampai skang, sama aje. Takde langsung semangat nak cantikkan rumah. Sebelum pindah dulu angan-angan memang berjela, tapi bila dah masuk rumah sendiri, angan-angan buang ke longkang. Malas kekdahnye, hahaha.. Paling kuat pun, kitorang cat bilik Cik Aiyu ngan ruang tamu. Tu pun sah-sah Cik Abe yang buat, mak nye tolong jaga anak aje.

Anyway, kami skang ni mula berangan nak renovate dapur. Memula ingatkan cukup le $10,000. Tapi bila kami survey, rupanya rege gitu takat boleh buat beli kabinet aje. Tukang tak masuk lagi. Adehhh… jatuh jantung den. Kalau nak saving $20,000, maksudnya dah RM 64,000! Gile ke ape, boleh buat down payment beli rumah kat Malaysia! What to do, sape suruh ko duduk Amerika.

Pastu angan-angan kedua, nak renovate bilik air. Yang ni harapnye idok le mahal sangat, pasal kurang kabinet kan. Tapi biasa le, napsu besar. Nak tub memahal. Hahaha… tengok le camne nanti. Kalau laku bulu ketiak, bakal ku gadaikan.

Ok le, renovate rumah tu macam tak mampu sangat skang, jadi kami deco deco dalaman aje lah. Sebagai permulaan, letak frame gambar keluarga. Sejak balik dari Malaysia, Cik Aiyu hari-hari meroyan nak tengok gambar semorang kat komputer. Jadi nye kami letak frame gambar semorang kat dinding. Dengan family belah Cik Abe sekali, supaya boleh la bodek dapat Christmas gift meriah nanti, hihihi…

Dan semalam, mak nye 2 kali pergi Bed Bath & Beyond, duk shopping untuk bilik air tetamu.

Hasilnya…..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

DSC05938-e

Ok tak? Open-mouthed smile

Rasa kosong sket rak tu, nanti nak letak lotion ke perfume ke yang matching matching gitu.

DSC05939-e

Yang paling mahal ni haaa… “kau kunci berus ku di dalam sangkar mu”. Gigih tuan tanah menyanyi dengan nada lagu Kak Ramlah kita.

DSC05940-e

15 comments:

sabira said... BALAS

wowwww..niceeeeee...very impressive..barang kat sane pun lawa2 kan kak..

Madam Sooyaree said... BALAS

Thanks Sabira! Barang sini ok gak, tapi kena pandai cari pasal banyak benda berunsurkan Texas, tak sesuai!

Eliss Mie said... BALAS

mahalnya yer nak renovate sket2 tu. kena cantikkan jer la dulu kekdahnya :)

s.z.a_s.z.a said... BALAS

SWEET giler akak deco toilet cmtu...
feeling2 dekat villa pn ada...

alaaaaaaaaaaaaaa... budak aisem xde ke update arini?

my everything said... BALAS

SUPER COMEL!!! serius i suke mcma ni kemas ni tenang jeeee

gee ryder said... BALAS

haha okla tu utk permulaan. semangat sket nak gosok gigi hihihi

Amy Z! said... BALAS

karoke dalam bilik mandi mmg best. layan plak lagu kak melah, peh, rasa boleh masuk juara lagu je. hahaha.

kalo berangan decorate rumah ni mmg best sgt2. nak print gambar buat canvas poster la. letak cermin besar la. tampal wallpaper la. bila tengok harga, terus telan air liur. nanti la wujudkan tabung decorate rumah. sehari simpan la 5 hinggit. kalo camtu, sampai alam 18 tahun la baru dapat decorate. hahaha.

Nadia Ozizi said... BALAS

I myself just moved to our new home as well!!! And yeah we all plan to do the house slow n steady...but we will see how SLOW we will go..:hahahhahahaha

Ninie Hanis said... BALAS

lawa lah bilik mandi di'deco' gitu..ai loike.. ;)

June said... BALAS

suka la kotak tisu tu cantik kenan sgt

Konot said... BALAS

kalau bulu ketiak laku bagitau ye.. aku pun ada banyak nak gadai ni.. miaahhaha

lyza said... BALAS

"MURAH" gile ek reno kat sana.. alaa sama gak cm kat sini kut..member opis (opis lama le..kt opis nie ai mana ada member..sebatang kara.. hahaha) reno umah sampai 90k..ai telan air liur sb ai terbayang2 boleh buat depo umah idaman ai...huhuhu..

ak yuyunz said... BALAS

ala comelnya tempat letak berus gigi.. nak jugaakk.. hehe..

Aznifalina Abu said... BALAS

I pun suka tgk HGTV and lepas tu berangan. Kat sana sure banyak choice and harga pun tak semahal macam kat Malaysia.
www.azniabu.com

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... BALAS

ila pun sama .. masa masuk umah mcm2 nak buat tapi masuk umah time preggy..amik ko umah macam gudang.. kotak2 bsepah lagi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...