Tuesday, August 7, 2012

Children’s library

Cita-cita murni saya untuk tido sebelum jam 12 malam, tidak kesampaian lagi.

Apa tidaknya, hari ni Cik Aiyu pecah rekod, masuk tido jam 11 malam. Selama ni, sebelum pukul 10 dia dah tido.

Macam mana nak tido pukul 10 malam, kalau dia bantai tido siang dari 5:30 petang sampai 8:00 malam!

Haaa… lama kan! Tu pun tengahari tadi dah tido sejam. Selalu dia nap time sekali sehari je, hari ni sudah terbabas. 2-3 kali gak la tuan tanah masuk bilik, check anak. Iye lah, takut le jadi apa-apa. Dah la tinggal berdua je ni. Cik Abe dah lama tak nampak bayang, hahaha..

Apa la yang dia buat siang tadi, sampai penat gitu?

?
?
?
?
?

Pergi library je kot.

IMG_0213-eIMG_0214-eIMG_0216-e

Niat asal nak pergi children’s museum. Tapi bila sampai, tutup le pulak. Nasib baik tak keluar kereta lagi. Nampak ada orang patah balik ke parking, jadi mak nye tanye lah. Rupanya skang ni museum tu tutup hari Ahad dan Isnin. Cik kak kita ni, sekali dah keluar kereta, susah nak suruh dia masuk balik. Kecuali kalau ko balik rumah, yang tu dia tanak keluar kereta le pulak, hehehe..

Jadi kami tukar plan, pergi ke library pulak. Sebelum ni tak pernah sampai lagi, jadi mak nye nak cekidaut sket. Dengan khidmat telefonpandai, menggunakan apps Google Map (tak yah beli Garmin jah), kami pun sampai ke perpustakaan itu. Masuk-masuk, terus nampak bahagian kekanak. Bahagian orang dewasa, kat tingkat atas. Elok le tu, kang letak sebelah menyebelah, haru orang yang tengah belajar, dengar bebudak menjerit.

Overall, the library is pretty decent. They have some computer stations, puzzle, block, soft toys, and of course a lot of books! Mek Aiyu seronok, pasal dapat jumpa Pooh pujaan hati. Selama ni tengok dalam buku aje kan, kali ni nampak depan mata.

IMG_0217-e

Selain daripada itu, dia suka main benda wayar kat belakang tu jugak. Sambil mulut duk sebut warna “blue, red, yellow, black”. Korang kena dengar macam mana dia sebut black, penuh dengan qalqalah nye! Huruf “k” jadi huruf “kof”. Pekat sungguh lidah cik kak kita, hehehe.. Apa-apa yang hujung ada huruf “k”, memang gitu lah dia sebut, dengan lidah terjelir, hahah.. Nanti kalau dapat, mak nye record ok Winking smile

IMG_0219-e

And of course, what’s the point of going to the library, if you are not reading right? Winking smile

IMG_0221-e

For those who think that their kids might enjoy such activities, you can do so at Perpustakaan Raja Tun Uda in Shah Alam. I’ve never been there, but my friend Zeti cakap best, hehehe.. For sure I will give it a visit bila balik Malaysia nanti. I’m just happy that Malaysia is starting to accommodate more on our children’s need. Bak kata pepatah, kalau nak melentur buluh, biarlah dari rebungnya Smile

10 comments:

FaznFaz said... BALAS

library shah alam mmg awesome!!!! sampai jenuh aku nak ajak anak aku balik!!! kalu ko plan nak gi, roger2 laaa.... umah aku kt area2 situ jer... boleh pekena tutti fruitti pastuh...

Konot said... BALAS

eh library shah alam best??? wajib aku cekidaut... almaklum bakal housewife and warga shah alam!!

Eliss Mie said... BALAS

lamanya tak pi library. my nuha dah masuk library tu lawatan taska, maknya tak sampai2 ..hehehe

ayang said... BALAS

Setakat ni library shah alam the best kot. Anak2 buah ayg pun tak mau balik if dah masuk dalam tu. Tapi mak buahnya ni tak le pernah jijak kaki ke situ lagi... bila la agaknya nak samapi eek... jgn org US sampai dulu dah le.. hehehehe

Unaizah said... BALAS

Dah 2 org my friend said the same thing tp kami yg dah jadi warga Shah Alam ni tak sampai-sampai pun lagi. Niat tu ada nak bawak budak-budak ni gi tp peluang je belum ada. Insya Allah, one fine day akan sampai gak nanti.

Amy Z! said... BALAS

Bestnya ada library macam tu. Nanti nak survey kat JB ni ada ke tak. Hehehe.

Yang penting anak-anak boleh bermain dan belajar. Ewah!!

Seronoknya cik Aiyu dapat main, dapat baca buku. Senyum lebar.

farah said... BALAS

Oh my longest nap ever ke apa tu cik Aiyu. Hehe. I pun rather Fatehah tido skjp siang or x tido cos blh awal sket dia tido mlm, if not, mmg tensi nk paksa dia tido. Oh cik Aiyu suka Pooh jugak eh, haaa ada gift idea di situ selain cik Mickey Mouse, hehe. Lps ni blh selalu pegi library ye cik Aiyu, nmpk sgt she really enjoyed it! That rows and rows of books even I pun tempted!

gee ryder said... BALAS

bagus2 pegi library..biar sampai besar dia suka.

aiyu ikut slang us kot pekat gitu hehe

nurul dahlya alias said... BALAS

saya pernah... lalu je depan pustaka shah alam tu kak.. hhehe ada event kat golf kgsaas tu.. must make a point to bring sabrina some time. tapi sabrina masih dalam fasa see-paper-tear-paper la.. hancur habih buku karang :)

Sarah Asshila said... BALAS

library shah alam tu best gila! seronok..klu pg mmg x nak balik..tapi sejuk sgt..sakit idung di buatnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...