Tuesday, December 4, 2012

No batteries. No plugs.

Just want to share what I found at Barnes & Noble yesterday.
 
 
Looks fun huh?
 
For mommies who believe kids can do better without their gadgets, I think this book might help.
 
You know, to give an idea or two, of fun new activities.
 
So far tak baca habis lagi, baru baca kulit buku, hahaha...
 
Ikutkan Cik Aiyu macam dah tak mintak pun iPod dia (eh, iPod mommy dia), but at times I am still lost, of what to do besides coloring, painting, or putting puzzles together. I tell you, cik kak kita memang master of puzzle. Sekarang ni dia suka main puzzle yang macam block tu. Basically they are all equal squares (9 squares), with different picture on each 6 sides. Kiranya the same set of blocks, can give you 6 puzzles. Each block has a border color (except for the middle one), and that's how she figures out which side it should be for a particular picture.
 
"Mommy, look, brown." "Mommy, see, brown."
 
Iye, cikgu Aiyu.
 

 
Alamak cikgu, tahan napas sikit, cover perut.
 
Cer teka, apa cik kak kita request for dinner tadi?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
Chips and hummus.
 
So the very international one.
 
 
 
Makan hummus sampai menjilat hari!

16 comments:

abah khalisha said... BALAS

ala-ala no money no talk.hehehe

Madam Sooyaree said... BALAS

Hehehe.. of course... :D

mama ila said... BALAS

hye cik aiyu...hihi..awak comel sangat!!

sabira said... BALAS

uikssss..pewottt mek aiyu..hahahahhaha...selera betui dia makan skang kan kak..alhamdulillah...

Anonymous said... BALAS

Comel sungguh gambar no 2 tu.

Kalau cik kak Aiyu senang absorp belajar apa pun, why not start a simple origami. She will love it.

ahkak

Nadia Ozizi said... BALAS

Huda, how much is the book?? i dont think in KL has this. If i order from you is it possible?

farah said... BALAS

That's great Nurul, boleh la nnt share some of d tips here. I pun makin tension with Fatehah, kdg2 rasa nak put her in rehab for being too addicted to technology, hehe, ada ke such things...hahaha...but so far I wouldn't budge to buying a tablet ke apa, hopefully will not in d near future...

miss scofield said... BALAS

aiyooo....

tummy cik aiyu.....kedepan gituh...

style!!!

Unaizah said... BALAS

Hummus...i loike! Blh geng la mcm ni.

Kniedaz said... BALAS

nice...nanti share tips ya...

Poist-en Ivy said... BALAS

"sampai menjilat HARI"?? Sengaja ke tak sengaja tu? huhuh

NunsNajib said... BALAS

Hahaha muka bangga gila dengan perutnya itu. Haha. Alaaa I selalu imagine camne la dia cakap. Record la dia cakap2. Mesti cute!! hehe :)

Fifi Nadhrah said... BALAS

tengok cover buku tu best.. nanti share la game2 yang ade kat dalam tu.. macam ufairah 10.5month ni pon asyik dengan fon je.. tengok lagu.. flash card.. takkan sampai ke besar nak berteknologi je..habis fon mak bapak jadi hak die..

Madam Sooyaree said... BALAS

Mama Ila,
Auww auntie, thanksss!!!

Sabira,
Hahahah... alhamdulillah.. tapi hari ni dinner dia diet le pulak :(

Ahkak,
Thanks kak for the suggestion. Hari tu ada nampak buku origami, nanti kita google macam mana nak buat yang simple2 punya :)

Nadia,
I think it was $20 macam tu kot? Nanti I check balik the price :)

Farah,
Hahaha.. rehab for babies! Aiyu nasib baik tak berani main Note 2 I, dia takat pegang untuk pass "Mommy's phone" aje.

Miss Scofield,
PJK you... perut jauh ke depan.

Unaizah,
Hahaha.. I pun baru terjebak dengan hummus ni. Tau tau yang si kecil lagi suka kat hummus!

Kniedaz,
Insya allah, kita kena khatam buku dulu, hihihi

CTM,
Hahahah.. typo bebeh! Macam la pakai touch screen yang nak typo kan :P

NunsNajib,
Hehehe, insya allah kita record. Dia kalau nampak kamera, terus tak bergerak. Kekdah selalu amik gambar kot :P

Fifi,
Wahhh... maju Ufairah! Mek Aiyu baya tu tau merangkak je, hihihi

fuzaho said... BALAS

AsSalam Huda...

Akak share pasal awak punya post ni dekat FB akak ye...minta izin...menarik post ni...

kak fuzah

Madam Sooyaree said... BALAS

Kak Fuzah,
Waalaikumsalam.. ok aje kak, apa yang kita tau, kita kongsi bersama ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...