Friday, December 14, 2012

Unplugged 3: Bake together

Thanks to those who shared the tips, how to put your toddler to bed peacefully.
 
I finally disassambled her baby cot earlier. Sebelum ni, kami tak buka pasal dia nak music box nye di situ. She has it at the same spot since forever, so bila tetiba nak alih, dia bantai ngamuk. Padahal kitorang nak letak kat tepi katil dia, supaya senang dia nak on bila lagu dah habis. Tapi tak, dia tanak. Dah jadi satu alasan extra, kenapa dia nangis memalam. "Mommy, bird" "Mommy, elephant". Elephant is the one responsible for the ceiling image projection, and the bird works as her night light. Not that we do not have one in her room, but oh well.
 
Anywayyy....
 
Projek kami tengahari tadi. Hari ni mak nye baik sikit, pasal malam tadi mengamuk terlebih waktu dia tanak tido malam. Siap kurung Cik Aiyu dalam lemari, hehehe.. I know, it's bad, and I did say sorry to her. I just lost it. I'm only human, born to make mistake, cheewahhh... Honestly I can't really sleep last night, full of guilt and remorse.
 
Jadi hari ni, Cik Aiyu tumpahkan garam, mak nye sengih aje. Tumpahkan tepung, takpe, kita vacuum je.
 
She helped me to pour the ingredients for the dough, and for the fun part, spreading the cheese topping.
 





The final product.

 
 
Cik Aiyu kata "Mmmmm... so goooddd!"
 
Just cheese and sauce, the way she likes it.

18 comments:

Unaizah said... BALAS

Ish, geram aih tengok pipi Cik Aiyu! Kalau ada depan mata, sahih kena cubit. Nak gigit tak blh la anak orangkan, takat cubit je la hihihi.

Kniedaz said... BALAS

Ooh...kurung dalam almari...i know...bunyinya pun macam drastik sangat tapi kadang2 we can't help it kan....saya kadang2 mengamuk juga tapi sekarang bila si kembar mngamuk, saya buat silent treatment...biarkan je...sampai dia letih baru ambil dia n BF dia..huhu...sedapnya pizza tu...n cik aiyu..you are a cute a cheeky girl...love u!

Anonymous said... BALAS

some how the brown color thing next to cik aiyu yg catches my eye ... lawanyaaaaaaaaaaaaaaaaaa LV tu .. hehehehe

pnsusu said... BALAS

besarnya.......mesti sedap...

miss scofield said... BALAS

sedapnye pizza!!!!

Anonymous said... BALAS

pada saya kalau anak buat tak sengaja spt tertumpah air, terjatuh pinggan saya tak marah sebab tak sengaja. tapi kalau sengaja spt main sabun, conteng merata rata kena piat. masa tengah marah memang kita hilang pertimbangan. budak2 memang macam tu kena byk sabar

linahilmin said... BALAS

ohhhh... princess ni pun makan plain cheese pizza ya? just like my adam! they'll survive kat italy kan.., makan plain pizza jek! he he...

mama maman aka yana said... BALAS

eh.. cik aiyu take Ada letak cheese kat dlm bag mommie dia sebelah tuh

Dinas Aldi said... BALAS

Fuhhh pizza tu besau! Comel ja gaya cik Aiyu taboq cheese tu :D

sabira said... BALAS

nyummmmmm....a few years more dah boleh tolong mommy basuh pinggan mangkok kat dapur....heheheheeh

Fifi Nadhrah said... BALAS

masuk dalam lemari? time kite bebetul marah mcm2 boleh jadi.. bile da rede rase macam sedih sgt.. guilty sgt.. macam saye jugak.. mase ufairah nangis2 terjage dari tido.. kejut tak bangun.. tapi mulut menganga menjerit.. da kejut semue tak jalan.. ambik spray air terus spray muke ufairah.. kekonon nak kejut die la.. tapi tak bangun jugak.. bile BF diam pulak.. nape la tak terfikir nak BF dulu baru spray air kat muke die.. teruk kan? smpi sekarang rase bersalah..

Eliss Mie said... BALAS

makk aihh besarnya pizza :) geram nengok dia :) lama ke kurung dlm almari tu :p

Amy Z! said... BALAS

Kdg Alam mengamuk tak tentu pasal, nangis sampai anak tekak, tak tau punca, kita jadi geram juga. Letak dia duduk dlm bilik. Cakap kat dia, ha, nangis la kat situ sorang2. Lepas dia diam, kita panggil dia, peluk dia balik. Dia pun tau dia salah. Siap tanya, mama tak marah? Haha. Terus dah hilang marah tu.

Tapi itula. Cara didik anak masing2, tapi semua parents dah tentu nak yg terbaik utk anak2. Jgn rasa kita over react ke apa. Beli banyak panduan pun, kalau tak kena dgn anak, kena guna cara lain yg kita rasa sesuai dgn anak. Jangan sampai mendera, cukuplah. Itu je. Yg penting, memang kita as parents ni, kena banyak sabar dgn anak2. Semua tu, nak test kesabaran kita je. Hehe. *hugs*

Aiseh. Terpanjang plak komen. Hihi. Jgn marah ye mak aiyu. Mwah!

Aww. Pandai la cik aiyu buat pizza. Auntie pun suka cam ni. Lots and lots of cheese! Nyum nyumm!

Have fun with the unplugged activities yaaa! ;-)

Madam Sooyaree said... BALAS

Unaizah,
Hahaha.. makin labuh pipi dia skang, pasal nafsu makan ok :D

Kniedaz,
Almari kitorang macam ala walk in, so macam bilik kecil lah, hihih.. Tapi memang tak elok pun. Tu rasa menyesal tak abis. Ni silent treatment pun fial, tu yang pakai treatmant tarzan :D

Anonymous,
Hahaha.. bag tu dah rupa belacan daaa.. Apa tak pernah tumpah dalam tu, tinggal kari je :P

Pnsusu,
Ok lah pada tekak kita dua beranak, hihihi...

Miss Scofield,
Aiyu letak cheese lebih, berlomak pizza den!

Anonymous,
Kita pun macam tu dear, selalu yang bising bila kita kata jangan, dia buat dunno je. Tak pun sepahkan barang, pastu nanti dia suruh kita kemas. Eh ehhh.. banyak la ko kan, hahaha...

Linahilmin,
Pizza kat Italy bukan diorang je, kita pun ok aje! Sedapppp!!! Quatro formaggi pizza, ooh la laaa!!

Yana,
Takde la, dia letak cokelat je dalam tu, hahahaha

Dinas,
14" je dear, kira kecik pasal sini standard 16" :D

Sabira,
Harusss... kena train dari awal kannnn

Fifi,
Lemari kitorang macam bilik kecil, ala ala walk in le, tapi kecik je. Ooo.. saya tak pernah marah Aiyu kalau dia terjaga, cuma dia delay nak tido tu buat kami naik angin :P

Eliss Mie,
Tak la lama dear, dalam 5 saat tu je, hahaha.. esok tu tak jalan dah, memacam kan.

Amyz,
Itu la pasal, buku tu kekadang jalan, kekadang ehhh... Kita siang jarang ngamuk, malam je la pasal dah penat kan. Dia pun siang senang nak handle, takat sepah tu buat tak nampak je la, hahaha... alhamdulillah malam ni ok. Harap2 sampai esok lusa la gitu :D

Nina Johari said... BALAS

kesian ayu kena kurung dalam lemari... huhuhu...
kalau aunty ada.. confirm aunty tolong bukakan.. :)

Nazayiena said... BALAS

Amboi besarnya pizza cik Aiyu buat,nak sikit boleh?

Fifi Nadhrah said... BALAS

selalu fifi tak marah jugak kalau die terjage.. tapi that nite die terjage nangis2 tapi mate pejam.. taktau nak calmkan die cemane..nak bagi die bangun cemane.. tu yang timbul idea spray muke die.. kot2 la terjage dari menangis tu..

Anonymous said... BALAS

Please jgn kurung dia dalam lemari again. I feel so sorry for Cik Aiyu. It brought tears to my eyes. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...