Sunday, December 30, 2012

Unplugged: Play dough

Hari ni kelam sungguh. Mak nye yang cuti bulanan, tak sedar diri tido sampai kul 10 pagi, hihihi.. Sekali sekala kannn.. Siap mimpi arwah kakak lagi, so far ni first time mimpi pasal arwah. Tak perasan pulak kalau arwah ada cakap tak dalam mimpi, tapi yang pasti, arwah nampak muda gitu. Hopefully she's doing better on the other side :)
 
Kitorang tak keluar rumah sehari suntuk. Duduk golek golek, sambil makan ayam golek, hihi.. Kes malas nak memasak, bakar ayam je hari ni. Basuh ayam, sental ngan butter, salt & pepper. Dalam ayam lak sumbat thyme, lemon & garlic. Masuk oven 400 degF. Settle. Sambung balik tengok tv. Kalau nak makan masakan Melayu, kena tunggu depan dapur. Belum lagi part potong bawang sambil berjujuran air mata (mata I sensitip you), kacau bahan-bahan dalam kuali, sukat rempah ratus... siapa kata orang Melayu pemalas. Tengok sket cara kita masak!
 
Memandangkan dapur kosong, kita pun dengan baik hati buat play dough baru untuk cik kak kita. Play dough yang ada dah jadi satu warna, pastu dah naik keras. Itu le dia, lepas main tak reti nak tutup bekas. Nasib baik le home made play dough. Kalau beli kat kedai, harus kena tarbiah. Kali ni buat 5 warna je, malas nak buat banyak-banyak warna. Bukan apa, lagi 2-3 hari, jadi satu warna balik le tu, hahaha...
 
Tapi hari ni Cik Aiyu suwitt sket, dia buatkan kek untuk mak nye.
 


Kelas kau jahh.. rainbow cake lagi. Macam tau tau je mak nye suka. Tapi sini susah nak dapat, tak pernah jumpa pun.

 
Birthday cake I.
 
Lilin 2 batang je. Anak ingat mak nye baru 20 tahun. Oh, mami sayang kamu!
 
 
Haaa... don't play play, siap nyanyi lagi! Cuma Cik Aiyu nyanyi, "happy birthday" jadi "happy cheerful". Don't ask me where did she get it from, I don't know. Penat kitorang kasitau, "birthdayyyyy", dia tetap "cheerfullllll". On her defence, everyone needs to be cheerful on their birthday right?

16 comments:

Salmi Khairil said... BALAS

comelnya...ada bakat besar nanti tu..leh tolong mami..

abah khalisha said... BALAS

cantik kek.hehe

farah said... BALAS

Awww sweet buatkan mummy kek. Cantik kek cik Aiyu dear, nanti u translate to real cake la plakk...pandai menguli pun ye jugak tu. Boleh open bakery 1 day nnt. Hehe. Mwah mwah cik Aiyu!

Anonymous said... BALAS

Nanti boleh cik aiyu nyayi happy birthday utk aunty ok.happy cheerful aunty.happy new year to you n family.normah ismail kl

Anonymous said... BALAS

Tuan blog ni kelakar dan sempoi. suka dgn entri dan celotehnya :)

Amy Z! said... BALAS

Kan? Memang rajin sungguh org melayu kalo kat dapur. Tu sebab i suka western food. simple je. haha. *pemalas lettew.*

Awww.. sweet la cik aiyu buat birthday cake. Sebab buat bukan time hari jadi, dia jadi cheerful cake. Hahaha.

Mixed-family in da house.... said... BALAS

Kreatip.la cik kak.kiter ya...

sabira said... BALAS

.sooo shweet laa aiyu ....pandai buat kek lak tu..colour2 lagi..happy cheerful to u aiyu :))))

noor said... BALAS

"happy cheerfull mummy aiyuuuuuu...." awwww so sweet anak kamu.. hehehe

Dinas Aldi said... BALAS

Tang part lilin 2 batang tu memang sayang extra gitu, kehkehkeh!
Good job, cik Aiyu :)

Angah said... BALAS

ala comei cik aiyu ni,lilin macam tanduk jaaa haha

Izzah said... BALAS

assalam

masuk sini mmg otomatik molot akan tersengeh lebar...!

Zoe said... BALAS

alolo comeii..
meh bagi aunty kek sket..

Fifi Nadhrah said... BALAS

happy cheerful.. cute sangat kot.. hihi.. aiyu.. aiyu.. rase nak siyum2 je kamu..

Madam Sooyaree said... BALAS

Salmi,
Hehehe.. aminnnn...

AK,
Thank you! Suka Cik Aiyu kalau tau

Farah,
Dia kalau nak baking on aje... tapi not too sure, suka part menguli ke, atau jilat mangkuk adunan, hahaha...

Normah,
Auww... ok je auntie, harap2 auntie cheerful kannn

Anonymous,
Thanks dear, malu jap kita, hehe

Amyz,
Hahaha.. I suka gak western, esp chicken chop. Bila cakap Cik Abe, dia cakap "chicken mana ada chop!" Hahaha, sukati je kita kat Malaysia kan :P

Mixed Family,
Heheh.. thanks dear

Sabira,
Awal2 memacam la color, skang ni semua satu warna dah!

Noor,
Hahaha.. tu la.. dia suruh cheerful, jangan marah dia je kot, hahaha

Dinas,
Hahaha.. harus laaa kan, 20 sentiasa di hati, hihihi

Angah,
Hahaha.. nak support berat tu, kalau kurus nipis tak melekat

Izzah,
Waaalaikumsalam, terima kasih dear sudi lawat kita :)))

Zoe,
Boleh aje auntie, jangan makan, masin!!

Fifi,
Ok je auntie, dia suka kena cium!

BEA.Xaeren. said... BALAS

i just found ur blog yesterday. and now i'm addicted to it. :P ni tengah gigih baca semua post ni... kekeke...comel nye laa Cik Aiyu ni... Happy cheerfull pon boleyyy..hahhaha

Salam Perkenalan ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...