Tuesday, January 8, 2013

Her first day of school

We survived!

:D

Malam sebelum Cik Aiyu nak sekolah, mak nye tido tak lena you. Sekejap terjaga jam 3:30 am, sekejap lagi 4:32 am. Kalau orang lain dah bangun semayang tahajud, tapi mak nye yang hampeh, cuba sambung tido balik. Insya allah, satu hari nanti kan, hehe..

Anyway, pagi tu kami suami isteri puas hati, pasal kali ni kitorang yang kejut Cik Aiyu bangun, hahaha... Kejam kan mak bapak, nak balas dendam kat anak. Tak susah pun nak kejut, urut sikit sikit, dia dah terjaga. Lepas sarapan, mak nye siapkan bekal anak. Wah, bekal anak, muahahaha...


Not too sure what to pack, so I made cheese sandwich. Sambil tu letak sekali cherry tomatoes, blueberries, squeezable fruit, graham crackers, raisins and fruit gummies. Ingat nak hias sandwich bentuk rerama itu, tapi takut cik kak kita tak makan pulak. So kasi bentuk sudah la, hehe..


Her first day of school picture.

Kami sampai sekolah jam 8:45 am, sekolah mula jam 9:00 am. Rupanya pintu mula buka jam 8:55 am. So kami duduk la tunggu dalam kereta. After that we went directly to the office, to get her paperwork sorted. Banyak kelas rupanya dalam sekolah tu. I didn't snap any pictures, pasal tengah kelam kabut. Lagipun I prefer to enjoy the moment, which is hard if I was consistently on my camera or phone, hehe..

Anyway, we didn't stay too long. We sent her to her class, and met her teachers, Ms Lanita & Ms Nona. Nampak baik and sincere, not those kinda teachers that hate kids, hahaha... They have good ratio, 2 teachers to 8 kids. Unlike Brainy Bunch, oops, hahaha...

Balik dari sekolah, kami buat house deep cleaning. Grandma nak datang kan. Tengahari mak bapak dating kat Red Lobster, hehe.. Dah lama tak makan tanpa tergopoh gapah, sesekali memang enjoy lah.

When we picked her up at 3 pm, she looked really tired and confused. I guess she just woke up from her nap (she did nap there!), and mesti macam "ehh... kat mana ni???" The teachers said she did well, especially the fact that she never been in any school or daycare. And they told us she might cry the next time we send her there, because she will realize it's not a one time kinda fun anymore.

I guess we have to wait for the third class to see, if she really likes it or not!

20 comments:

FaznFaz said... BALAS

hahaha!!!! kalu 2 teachers 8 kids kat msia nieh, mak bapak lak pitam mau bayar yuran sekolah anak kang...

x gitu???

ko x nangis ke weh anta anak sekolah??? mana tau, mommy yg emo!!!

:|: TinTa Kibod :|: said... BALAS

Brainy Bunch? wah cam ada cite menarik je hehehehe!!

awat muka cik aiyu masam nk p skola? tihtihtih!!

mama ila said... BALAS

yeay!!! cik aiyu gi sekolah...hihi..

Anonymous said... BALAS

Assalamualaikum,

Good job Aiyu! Good job! Well done!
Mommy should tell Aiyu that she's proud of you. Perhaps, when Aiyu goes for her next class, no no tears eh!

Don't forget zikir Ya Latif.

chezue

lemongrass said... BALAS

Bravo Cik Aiyu!!!! She looks so much like budak dah besar sungguh with that backpack and lunch bag :-).
And bravo Mommy Cik Aiyu sebab tak nangis, hehehe.

mama leen said... BALAS

masamnya dia.. hehe :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... BALAS

Cik Aiyu dah besar.. :)

mekjangok said... BALAS

hai kak mai.salam perkenalan & follow...so sweet..kecik2 dah pandai bgn pagi..x nangis lak tu..caya cik aiyu!

Unaizah said... BALAS

Well done Cik Aiyu! I dok fening dgn Zarra ni. 1st day of kindy je dia ok. 2nd day till today, nangis every time nak drop her off. Tp bila balik, cerita macam-macam & happy je.

Fifi Nadhrah said... BALAS

comel aiyu g skola.. tapi takmo senyum.. geram!~

Anonymous said... BALAS

cute je cik aiyu... best la 8 murid 2 cikgu.. klu kt msia ni mo byr rm+++ sbln... hehe.. lawa lunch bag.. beli katne? :-)

esma - silent reader

~Mami Little Hero~ said... BALAS

Rasa berdebar kat cik aiyu. Little Hero akan masuk nurseri september nanti. ni mami dia yang berdebar lebih2. anak relax je.

sabira said... BALAS

lets enjoy the Pre-K Aiyu...good luck to you Kak Huda..No worries to much..

Aida Lela said... BALAS

gaya penuh style aiyu nak gi school.. beg macam nak gi picnic. macam2 pilihan makanan mak letak kat dalam tu. hehehe.

*dah masuk sekolah dah cik aiyu comel ni :)

Madam Sooyaree said... BALAS

Eila,
Hehehe. betul2.. sini ok la, for 2 days a week, $140 sebulan :D Aku tak nangis, cuma rasa confuse kejap, hehe

Tinta Kibod,
Takde la, cuma banyak kawan complain pasal BBIM ni, kata tak teratur sangat :)

Mama Ila,
Yeay juga, boleh mak nye baring2 bila dah settle nanti, hehehe

Chezue,
Waalaikumsalam, thanks dear, really appreciate it. We did tell her, in fact we tell her everyday esp bila dia tunjuk yang dia dah siapkan puzzle ke ape :D Thanks for the zikir, insya allah...

LG,
Tu lah, kejap je kan kak, tengok macam dah besar je. Tapi tang potty fail lagi, hahahah

Mama Leen,
Tu turun temurun tu, pasal kami laki bini bukan bangsa muka manis, hehehehe

Mrs Yana,
Tu la, rasa kejap ajeee...

Mekjangok,
Salam perkenalan dear, thanks for visiting us :) Dia memang bukan jenis yang cepat nangis, alhamdulillah. Tapi next class ni tak tau la kan macam mana, hehe

Unaizah,
Hehehe.. I hope after a month or so ok la kan Zarra, kalau tak mesti you rasa susah hati je bila nak drop off dia kang. It's good she likes school, harap2 berkekalan kan

Fifi,
Hehehe.. muka maintainnn...

Esma,
Beg tu kita beli kat Target, ints under Skip Hop Zoo. Ada macam2 karakter you

Mami LH,
Wowwy, LH dah daftar ke? Kitorang tengah scout around for her K3 class sekarang ni

Sabira,
Thanks Sabira, really appreciate it :)

Aida,
Kita tak tau apa dia nak makan, selama ni cik kak tak berhenti mengunyah, takut dia lapar je nanti...

Amy Z! said... BALAS

Comel sgt pakai jacket pink, dgn bag-pack, lunch bag. Comel nyaaa..!

Hihi. Nanti cerita pasal next class mcm mana yaa? Hrp2 tak nangis. Haha.

ima said... BALAS

huda cik aiyu da g school?

wah bestnye...how old is she?

ima...=)

Fatt said... BALAS

Assalamualaikum,

Hi Nurul..lama dah tak jenguk Cik Aiyu..dah besar rupanya..dah masuk sekolah, tadi jenguk entry sblmnya nampak set brg2 sekolah dia..i bet she must be excited :)

Wahidah said... BALAS

wah 2 teacher per 8 kids...hebat gler..:) comey je cik aiyu ke sekolah..

Hisyam said... BALAS

wah dah sekolah ek Cik Aiyu...time surely flies so fast

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...