Thursday, January 10, 2013

Think twice before renting your property

Ingat tak, dulu I pernah cakap, yang my tenant tanak keluar rumah?

Not only they didn't pay the rent, but they were rude too. Laki bini sama je, bila call nak terjerit jerit. Kekadang naik confuse, sape yang tuan rumah ni.

Anywayyy... atas dasar kemanusiaan dan malas nak gaduh, I did let them stay for extra one month, FOC. Tapi dah kasi betis nak peha, dia mintak 2 bulan pulak. Pastu bising nak saman kitorang, waddehel?

Memula potong air, diorang buat tak paham bahasa. Curi air dari SYABAS le tu. Bila nak potong elektrik, dia dah mula gelabah. Kesian TNB worker yang datang memula, kena jerkah.

I got really mad, and called Dijaya, jadi mak pot. Nasib baik they were on our side, and advised what need to be done. Bila kami berjaya potong api, akhirnya diorang keluar.

Tapi dah kata syaitonnirajjim, dah keluar rumah, esok pagi tu dia boleh datang balik, nak tinggalkan bahan bukti. Kekonon habis samseng aaa tu...

I hardly have grudge against anyone, but I guess they managed to cross the line.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Ini baru sikit, banyak lagi gambar yang ada, hehe.. Memula nampak gambar ni, mak aihhh... jatuh jantung ku. This is our first house, walau tak pernah duduk, mesti la sentimental juga kan. My brother did lodge a police report. Bila panggil soal siasat, dengan bangga nya diorang mengaku spray rumah anak beranak.

Is this how you set example on your kids? Apa-apa hal pun, sebelum nak spray rumah orang, learn your English. Banyak sungguh grammatical error yang dijumpa.



P/S: Sesiapa yang ada rumah nak disewa, dan ada bakal penyewa baru, boleh e-mail I for their details. They are in 40s, with 4 to 5 kids between 2 to 18. Harap-harap takde yang terkena lah dengan pasangan ni.

83 comments:

FadMN said... BALAS

ish,so rude lar.doa orang teraniaya ni kan termakbul.tak bertamadun betul.

Mokteh said... BALAS

Big time psycho!

Ladykillers said... BALAS

don worry..u da buat repot polis kan..da amik bukti thru gamba..u ada nama penyewa anak beranak sumer kn..cukup je bukti nk tuduh diorg nnt...

Anonymous said... BALAS

Astaghfirullah! Telan je Nurul. Dah Allah berikan ujian pada U.

Peringatan untuk semua, next time nak beri sewa kena ada hitam putih(agreement) dan minta salinan IC laki bini. Tapi ahkak lagi cruel, mintak surat appointment kerja dia.
Tak sanggup tengok rumah rosak sana sini

Ahkak

ShilaShower said... BALAS

malu nya jadi mak bapak perangai macam ni. seriyes macam orang tak ada otak. or maybe mmg the whole family jenis bermasalah.

anis-chan said... BALAS

yarabbi.. manusia jenis apa pun taktau la, dah la takmalu dok rumah org tak bayar.. orang macam ni pun ada.. sabar ye, ada la balasan utk diorg tu nanti..

blu4sky said... BALAS

Ya Allah huda..ada masalah mental ke apa family tu.. Saman je org tu minta ganti rugi..dah ler duduk free rosakkan harta benda org plak tu..i tgk pun geram

afni+hafiz=dani said... BALAS

jahat tahap tak tau nak cakap apa da ni. tak sabar nak tau apa yg polis buat dgn org mcm ni.

mama ila said... BALAS

hmm..mmg x bertamadun betul org camtu!!

akish ali said... BALAS

huiii aiii dasatnye wehhh....
dah la tak sedar diuntung...
bertabahla awak...muge diberi keinsafan pade orang tu sekeluarga...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... BALAS

ini lah masalah nya bila manusia tak menggunakan akal. so sad,

lemongrass said... BALAS

I am speechless!
ada manusia macam ni jugak. Patutlah ramai sgt budak2 yg rude and undiscipline nowadays sbb mak bapak macam ni. sangat lah kurang ajarnya. dah bagi duduk free pun tak sedar diri lagi.
I really hope one day they'll get their comeuppance.
Sabarye Mai. At least you dah buat police report even though tak tau lah whether the police will do anything.

Kniedaz said... BALAS

ya Allah...ada juga manusia macam ni...sabar ya sis...

Najwafieqa said... BALAS

teruk sgt attitude org nih...!

anna hashim said... BALAS

fuhhhhhhhh....dasat benor family ni kak oiii...terperanjat gile saya tgk..terus saya war2kan kat officemate...next time mintak semua salinan kak, i.c, alamat tmpat kerja, mak ayah, agreement yg paling penting...ada gak manusia yg jenis psycho ni...apa punya org la...

sabar ye kak...

org mcmtu sekejap je allah nak bagi balasan balik.

Aida Lela said... BALAS

Ya Allah, sangat kurang ajar. sampai macam ni sekali dorang buat. tak kan aman, tenang kalau buat zalim kat orang.


rara said... BALAS

ya allah so rude! ingatkan husband n wife muda remaja tapi ni dah in their 40s with kids dah besar panjang? aiyooo...

saman la babe mintak ganti rugi..

アヌム said... BALAS

teruknyaaaa perangai...isk2..melayu ke ape ni? isk2

Hidayah said... BALAS

speechless, tak tau nak comment ape...mmg sangat2 kurang ajarnye lah tenant nih..sabar je lah Huda.

Amy Z! said... BALAS

Hii.. Dia ni nasib baik je awk jauh, Nurul. Kalau dekat. Memang tau la nasib dia. Geramnya!! Dah buat report polis tu, oh bangga pulak dapat rosakkan rumah orang. Memang perangai lahanat.

Ahahaha. The best part kan, sempat check grammatical error orang. Aahahaha. LOL sgt!

Orang ni memang jahat la. Harap2 tak ada orang sudi bagi dia sewa rumah lagi. Dasyat betul perangai. Tskkkk!!

Sharz said... BALAS

Ya Allah..teruknye sampai macam nie sekali...

memang takde adab langsung la dorang nie..

I.Q.W.A said... BALAS

ya Allah .. sy tgk pon sakit hati... kalau tgh x rasional.. mau saya kaki kaki kan sorang2.. tp.. sebagai org yang bertamadun x mcm depe tu...
akak sabar ek.. banyak pahala ..bior kan depe.. x baik buat cmtu ..

Zulfadly said... BALAS

so rude! pernah jadi dekat my mum house, tak bayar sewa, pastu habis furniture dia kebas, rumah rosak teruk, dan diorang bujang lelaki, pastu bawa pompuan masuk rumah, penuh kondom, buat polis report pon still nothing, sabar kak, btw rumah akak area mana?

Edryna said... BALAS

Ya Allah...kurang ajar gile..my mom ada masalah tenant kurang ajar jugak..Ibu tunggal, kami kesian la, bg dia chance duduk bila dia janji nk byr sewa..suruh keluar xkeluar2.lektrik kene potong dia curi letrik..at last almost 6 months tak byr sewa ok & slumber buat tak tahu sampai keluar rumah..tp dia keluar rs cm rahmat la..klu x, rasa mcm dh jd rumah kebajikan je..

Mixed-family in da house.... said... BALAS

psiko lah org tuh...gila!!!!

melayu ke sis? buat malu !!!!!

org asli pon lg bertamadun drp depa nih !!!!

geram tau

sabira said... BALAS

perghhh...sayang gila rumah jd mcm tue..psycho tenant...teruk tul perangai..ajar anak2 sekali plak tu...haishhhh..sabar jela kak...at this time kalau nak bg sewa kena ambik deposit lebih sket..

Lynn Hamzah said... BALAS

ya allah...sedihnya tgk rumah jadi mcm tu...sabar yer huda...

jas imran said... BALAS

...............

ok tak sanggup kot nak buat bisnes rumah sewa klu mcm ni punya gaya... tak sanggup nak deal dengan tenant yang macam ni. oh tidak...

sabar banyak2 keh kak huda... ada rahmat tersembunyi tu... in sha Allah....

Anonymous said... BALAS

police report dah ada kan
rasanya boleh saman ni
yg penting ada agreement sewa menyewa rumah

jenis manusia apa penyewa ni?

raini

mama maman aka yana said... BALAS

short wayer nih.. aduhai

Nafty said... BALAS

that just plain rude. Kudos for you huda to remain cool. Menggelegak hati tengok ape yang telah di spray.. :(


my everything said... BALAS

ya allah.... teruknye manusia mcmni.... siann uu

Anonymous said... BALAS

sgt2 mimpi ngeri dapat tenants mcm ni

huda pls email me their details

dhya_elana@yahoo.com

Tq

E`n1x said... BALAS

homaigod!!! sakit jantung ok i baca ur entry @_@ mau nangis kalau kene camniiii... poor u

Anonymous said... BALAS

salam sis,
yang sewa ni malay ker...

SueGinola said... BALAS

Serius ada mental disorder ni..
Memang luruh jantung tengok walapun bukan kena kat diri sendiri..
Harap balasan dari ALLAH je nanti diaorang tu...
Hope u all ok (walaupun tau tak berapa nak ok kan...)...huuuu...

Miss Moon said... BALAS

mmg saiko la ........nasib la dia org dah blah ...hishhhhhhhhhh

Anonymous said... BALAS

dugaan dapat tenant yang mental macam ni....

~Mami Little Hero~ said... BALAS

K huda,

Please buat solat hajat 12 rakaat mohon dgn Allah agar these psiko taubat n diberi hidayah. Conteng2 tu too much. Claim for your rights k nurul kat court.

che_puang hafiza said... BALAS

Allah.

It breaks my heart just to see this.

Just cannot imagine macam mana kak huda boleh handle this matter.

share je picture n details dorang kat sini, biar semua orang tahu betapa sakainya dorang ni.

hope akan ada balasan untuk dorang!

Nadia Dzai said... BALAS

Mak aih.. teruknyaaaaa... saman je lah you, dah tua2 mcm tue perangai, masyAllah.

aziahmk said... BALAS

huda....kasik detail pd akak...coz my fren ada yg buat agencies...so, i tak mau my fren jumpa this creature....ggrrrrr.....sooo..uncivilised......

n.a.n.i.e said... BALAS

teruk tul perangai tenant camni..rasa nak pingsan tgk dorg conteng2 cenggitu..sgt saiko..

Unaizah said... BALAS

Subhanallah. Kussemangat....nasib tak luruh jantung tengok gambar-gambar tu. Manusia jenis apa ni. I think you should sue them. Even though police report is lodged, apalah sgt polis blh buat rasanya.

Angah said... BALAS

isyh kitaorg yg tgk ni pun naik geram,kong hajaq tui penyewwa tu...tkpela atlest u dah wat polis repot,memang la repot polis pun tkjadi apa2,tapi org mcm ni takot jugak di kemudian hari manatau buat hal lagi kan...kesian u...

Dinas Aldi said... BALAS

Ya Allah, tengok pun dah rasa sakit hati sangat2, inikan pulak Huda sebagai tuan rumah..sedih sangat ada manusia macam tu. Dah jadi mak bapak, ada anak2 pulak tu, adoi..
Stay strong. Semoga depa akan dapat pembalasan sewajarnya dari Allah SWT.

Tijah said... BALAS

astaga...
tak bertamadunnya org mcm ni...

Lyna said... BALAS

Ya Allah, sabar ye kak.

Anonymous said... BALAS

syaitonirrajim mane lah yang terlepas ni?semoga allah membalas 'budi baik' diaorang C.O.D

Anonymous said... BALAS

syaitonirrajim mane lah yang terlepas ni?semoga allah membalas 'budi baik' diaorang C.O.D

Unit Bimbingan & Kaunseling said... BALAS

anak branak ahli kongsi gelap ke ni?

Hemu Hemu said... BALAS

teruknyer manusia mcm ni

Anonymous said... BALAS

Totally uncalled for. The damages are worth a lot of money. I hope you can hire a lawyer to sue them to pay back for the damages, legal cost, etc. Such lovely cabinet and built in furnitures being damaged. They probably thought u live overseas and wont be interested to come back to deal with this.

actually the moment they left the house the first time, u shd have got someone to go back to the house and change the padlocks so that they wont be able to enter again.

if you have their photo, do publish it on ur web. better still, make a report to the newspaper

Sally

nenektua said... BALAS

gila kurang ajo la depa tu. tak tahu malu.mmg stress la kalau tenant mcm ni. apa yang dia tulis kat dinding tu adalah diri dia sendiri.

Kengkawan said... BALAS

The less u talk abt them is better. Orang waras xkan buat macam tu...

Normally these kind of people, since dia lupa yang Allah akan balas setiap perbuatan samada baik atau buruk, akan berusaha nak puaskan hati diorang dengan apa cara sekalipun.

If I were u, I would take legal action, so that their kids tau what the parents did tu tak betul.

Jangan susah hati.
Doa orang teraniayai Allah makbulkan.

(skema je akak tulis)

ChitiSaliana said... BALAS

sis kasik sewa kat org ke monyet ni? laknatullah sangat perangai

Rima said... BALAS

OMG.. wadehek.. why lah ade orang cam gini :o(

Anonymous said... BALAS

Adik,sabar ya dengan dugaan berat ini. Saman ajer orang zalim tu & e-mail kisah ini kat semua newspaper company di M'sia.Biar keluar suratkabar kasi satu tanah melayu tau.Orang evil macam ni perlu di ajar! Biar dia kena tangkap polis & masuk penjara.
Take care .
CY dari tokyo .

Nydia Anies said... BALAS

teruk nya.. kesian u sis.. ur house nampak cantik.. tapi sebab perangai buruk dorang tuh, tuan rumah yang rugi.. hmm.. bagus la dah report polis.. pelik dengan orang yang x tau malu mcm ni..

ibunurin said... BALAS

buruknya perangai penyewa tu....
Sabar la ye sis...

Fifi Nadhrah said... BALAS

terkejut kot tgk rumah kak mai macam ni.. harap polis ambil tindakan.. klu dapat tuntut ganti rugi lagi bagus.. teruk betul org tu..

keratosis said... BALAS

one word: SAMAN!

Anonymous said... BALAS

astaghfirullahhalazim.....tabahkan hati sis...at least dah buat polis report....ALLAH saje yg dapat balas perbuatan orang yang macam ni...masyaallah.....

Rina

Reen Tart Nenas said... BALAS

serius. keji giller perbuatan kau. serius... rasa nak lempang hoke bila ku tgk spray dengan kaler merah bagai. berani la buat pasal tuan tanah xde kat mesia kan. serius. sgt rude! sgt! rude rude rude!


*diriku emo di pagi jumaat.

~I'M SHOPAHOLIC~ said... BALAS

seriously kurang ajar... rasa nak nangis tgk umah akak kena camtu.. so, police kata ape ye kak? bole sue diorg ni?

Irene Dahayu said... BALAS

jahatnya depa nih....

et said... BALAS

Ya Allah..
gila syko org yg duduk tu...
sabarla mommy aiyu...moga rezeki u bertambah dan melimpah ruah dan orang tu dpt balasannya...

p/s:aku yg sakit dada tengok...

Poist-en Ivy said... BALAS

o mai god! Kegilaan ape kah ini? Ini super jahat punya manusia.. Tak malu ke?

Poist-en Ivy said... BALAS

Kak.... Please saman diorang... U have evidence.. U have their contact details.. U have their tenancy agreement.. Please proceed dengan legal action... Saya sendiri jadi marah bila tengok.. Tak de adab sungguh!

Sya Annur said... BALAS

saya share cerita ni. biar org tahu. biar org berhati2. some people kan... what values yg diorg ajar kat anak diorg kalau perangai gini? ishk

-CikLabu- said... BALAS

Ya Allah..manusiakah ini?..kesian & simpati pada mereka sekeluarga..

Anonymous said... BALAS

assalamualaikum. sis.
sakit mata kami memandang sakit lagi bahu memikul kan kak. bersabar . ingat Allah pasti ada balasan untuk dia orang. kalau nak saman, kene gak pikir kalau sewa rumah pun tak mampu nak bayar nie kan pulak nak mintak claim segala bagai. berdoa semoga dapat balasan yang dapat menyedarkan family bermasalah tuh.bukan kah berdoa itu senjata terbaik muslim.

keisya said... BALAS

Sis. Pls email me. I got few hses for rent and hopefully tak kena mcm ni.

Keisya.chickaboom at gmail.com

Tx

miss scofield said... BALAS

subhanallah......
seriously that family...got fuse broken in their head........!!!

depa asal dari hutan mana???
isk3....

Mommy cik aiyu...be patient...ade hikmah disebalik apa yg berlaku....insya allah ada rezeki yg lebih baik for ur family!

p/s : i will email u for the details. eagerly to know that ungrateful family.

Fatt said... BALAS

ada gmbr copy ic itu laki bini? kalau ada publish je..at least org aware & careful. so biar dia tau langit ni tinggi ke rendah. bkn apa, kita taknak benda yg sama berulang & dorg pun takleh buat benda yg sama kat org lain

sila saman!

Anonymous said... BALAS

in future if u wish to rent out yr home, u can actually go to tnb to submit change of tenancy form and change ur TNB electricity bill to ur tenant's name. So, this way, if they dont pay electricity bill, you will not be in trouble.

another option is to register online at https://e-services.tnb.com.my if you dont wish to change the bill name, but you wish to monitor the monthly bill and payment status. bill copies can also be obtained by calling 1300 88 5454

All the best and i hope such things does not happen in future to anyone.

Sally

hOtMaMa said... BALAS

Aiyoooo! pitammm hakak.. first time tgk kejadian mcm nih.. *tak tercapai dek akal ku!

Melissa Imran said... BALAS

Sabar ek Huda, Colby. Kalau tak dpt saman kat dunia, saman kat akhirat huhuhu

Konot said... BALAS

Baru baca blog ni. Ingatkan dlm drama je ada org mcm ni. Ngok ngek btul. Sabar je la huda. Ada la balasannya nanti tu.

Irfa said... BALAS

tak terkata tgk semua gambar di atas
saya penah menyewa sblum beli rumah sendiri..nak keluar rumah tu,dah pindah brg siap cuci satu rumah..sbb tak nak la pulangkan rumah kotor pd tuan rumah..sbb masa kami masuk umah tu dia siap basuh dan cat baru utk kami

mmg tak waras la

Don't Afraid to Try said... BALAS

can i know which area is your house?

nak tau jugak kot2 owner lame i ke...sbb die pun 40++, anak 4-5 org..

Zura Lee said... BALAS

cam haramjadah perangai !!!!

Yaati Nor said... BALAS

jahatnya kak penyewa akak ni.kat mn umahnya nie.En asben saya pun ada buat umah sewa.
Blh email detail dia nak tahu gak.

yaatinor@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...