Thursday, February 14, 2013

Triple combo

Conjunctivitis.

Ear infection.

Strep throat.



Amik kooo... tiga penyakit berganda! 

Kesian cik kak kita, rupa-rupanya, dia bebetul tak sihat. She didn't really show any sign, except for her mild fever and discharged from nose and eyes. Makan lalu, main lalu.

Tapi iye lah, mak nye tak sedap hati, bawa juga anak pergi jumpa doktor. Surprise surprise, kali ni excited pulak dia.

"Let's go mommy! Go check up, bup bup, bup bup (bunyi jantung daaa)"

Mementang ada doctor set kan, terus semangat nak jumpa doktor.



Kat sini nak jumpa doktor leceh sikit. Kalau takat baru demam sehari, diorang akan nasihatkan duduk rumah je. Kalau dah 2-3 hari demam, baru diorang nak layan. Ubat pun sama. Kalau kat Malaysia, tiap kali balik jumpa doktor, ubat mesti meriah. Sini diorang akan check, if it's viral or bacterial. Kalau viral, balik rumah berehat je. Kalau bacterial, baru pergi pharmacy untuk amik ubat. Kat hospital ke klinik, memang tak simpan ubat.



Aktiviti Cik Aiyu semasa menunggu doktor. Takde rupa orang sakit kan, hehe..



When the doctor arrived, she behaved really well. Takde rasa takut masa doktor hulur stethoscope. Masa periksa telinga pun, cik kak kita pusing kiri kanan dengan rela. Tapi mata dia duk memerhati je, nak ingat step buat praktis kat rumah le tuu...

The doctor was surprised, that her fever didn't go up further than 101 degF. He said that her ear infection is quite bad, especially in her right ear. After 2-1/2 years, akhirnya cik kak kita dapat juga ear infection. Kinda funny how she has never sick in her first 2 years, lepas tu je, boooommm... macam-macam! Kuasa Allah :) Takpe lah, better now than before kan. Kalau sakit masa kecik, mesti risau tu berkali ganda, pasal susah nak faham reaksi bayi.

Walaupun Cik Aiyu dapat triple combo, she is still a happy kid. For that, I am really thankful. Cik Abe dah le memanjang takde minggu ni. Kalau tak, pening juga kan. Demam-demam pun, dia masih makan nasi, makan mac & cheese. Senang nak makan ubat. Cuma ubat mata tu la fail sikit. Kena pegang dia, hahaha... Menari dan menyanyi pun, masih on. Hari-hari kami buat konsert bersama. I am truly blessed, alhamdulillah :)

15 comments:

liemaopurut a.k.a ana said... BALAS

get well soon dear ;p

sabira said... BALAS
This comment has been removed by the author.
Adell's Closet said... BALAS

Assalam kak..mase 2nd besday my doter bln nov taHun lepas,my doter kene high fever pastu die suke rub her right ear..pastu bwk g specialist rupenye ear infection..warded 3 nites..in ur case maybe akak bwk hospital cpt,so demam xbape tinggi lg..yg surprise nye doc nasihat kalo bole jgn anta my doter to nursery sampaila umur die 4yrs nnti..sbb before this my mil yg jage,baru sbln duk nursery kene ear infection terus..

NenetPenne (NP) said... BALAS

lebih baik dia aktif mcm ni daripada melepek dan merengek2...

good girl aiyu

Shamsiah Abdul Rahman said... BALAS

Kagum sbb Cik Aiyu x meragam.

Dulu Haazem kena ear infection, satu mlm kami semua x blh tdo.
P klinik, minum ubat.. selang 2 jam bengkak pecah.. lps keluar nanah baru aman.

Fifi Nadhrah said... BALAS

get well soon aiyu!~

Qider said... BALAS

Teringat my twin kena ear infection,setahun gak kut dok kena jeling2 paku dgn bos sbb cuti manjang..sampailah g jumpa ent,amik vaksin pneumococcal br ok...oh klinik kt malaysia ni mmg meriah btul ubat,bkn anak2 yg bengkek,maknye yg nyampah nk suap bertimbun ubt...

Get well soon cik aiyu,leh wat konsert ngan mommy lg.. ;-)

Qider said... BALAS

Teringat my twin kena ear infection,setahun gak kut dok kena jeling2 paku dgn bos sbb cuti manjang..sampailah g jumpa ent,amik vaksin pneumococcal br ok...oh klinik kt malaysia ni mmg meriah btul ubat,bkn anak2 yg bengkek,maknye yg nyampah nk suap bertimbun ubt...

Get well soon cik aiyu,leh wat konsert ngan mommy lg.. ;-)

sabira said... BALAS

:))..triple combo..but alhamdulillah she is strong...love u aiyu..get well soon..don't forget the "checkup" steps...heheheheheh

theorangelily said... BALAS

Bagusla dorg check bebetul esp spurce of infection samada virus or bakteria.kalo kat sini main bedal je bg antibiotik yg xde kesan kat virus pon.dah habis antibiotik..xbaik die kasik ubat lain pulop.jd lah bahan ujikaji .haihhh

Unaizah said... BALAS

Poor baby!! Like you said, it's better now than before when she was younger. Maybe Cik Aiyu dah besar, she's stronger so she fights the diseases. That's why dia tak nampak macam org sakit. Anyway, get well soon princess!

Anonymous said... BALAS

Get well soon sayang...

Anonymous said... BALAS

Excellent wеb site. Plenty оf usеful informаtion here.
Ӏ'm sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you in your sweat!

Feel free to visit my web page: DiamondLinks.net

Anonymous said... BALAS

[url=http://www.yahooguccioutlet.com]gucci 銇病甯僛/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com]gucci 璨″竷 鏂颁綔[/url]
锘縖url=http://www.yahooguccioutlet.com]gucci 闀疯病甯僛/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com]http://www.yahooguccioutlet.com[/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com]http://www.yahooguccioutlet.com[/url]




锘裤偘銉冦儊銇€併偆銈裤儶銈伄鏂规硶銇娿倛銇崇毊闈╄=鍝佸晢妯?銈般儍銉併偘銉兗銉椼伄涓€閮?銇с仚銆傘仢銈屻伅銉曘儵銉炽偣銇細绀綪PR銇倛銇c仸鎵€鏈夈仌銈屻伨銇欍€傘偘銉冦儊銇?921骞淬伀銉曘偅銉兂銉勩偋銇uccio銈般儍銉併伀銈堛仯銇﹁ō绔嬨仌銈屻伨銇椼仧銆?銈儠銈c偡銉c儷 銈兂銉┿偆銉炽偡銉с儍銉?銇с伅銆併偑銉炽儵銈ゃ兂闄愬畾鍟嗗搧銈掋伅銇樸倎銆併儚銉炽儔銉愩儍銈般倓銉┿偛銉笺偢銆併儸銈躲兗灏?鐗┿€併偣銈兗銉曘€併儥銉儓銆併偊銈┿儍銉併仾銇╁箙搴冦亜瑁藉搧銇儵銈般偢銉ャ偄銉兗銇偑銉炽儵銈ゃ兂 銈枫儳銉冦償銉炽偘銈掋亰妤姐仐銇裤亜銇熴仩銇戙伨銇欍€?





[url=http://www.yahooguccioutlet.com/銆恎ucci-璨″竷鐗瑰垾渚℃牸銈汇兗銉€戙偘銉冦儊-gucci-gg銉堛偉銈ゃ兂銈?銈般儍銉?gucci銈枫優-浜屻仱鎶樿病甯?銉€銉笺偗銉栥儵-p-508.html]http://www.yahooguccioutlet.com/銆恎ucci-璨″竷鐗瑰垾渚℃牸銈汇兗銉€戙偘銉冦儊-gucci-gg銉堛偉銈ゃ兂銈?銈般儍銉?gucci銈枫優-浜屻仱鎶樿病甯?銉€銉笺偗銉栥儵-p-508.html[/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com/銆実ucci銈般儍銉?銈偊銉堛儸銉冦儓銆嶃€愬嵆绾炽€戙偘銉冦儊-gucci-dgold-銈般儍銉?gucci銈枫優-銉忋兂銉夈儛銉冦偘-銈偆-p-343.html]http://www.yahooguccioutlet.com/銆実ucci銈般儍銉?銈偊銉堛儸銉冦儓銆嶃€愬嵆绾炽€戙偘銉冦儊-gucci-dgold-銈般儍銉?gucci銈枫優-銉忋兂銉夈儛銉冦偘-銈偆-p-343.html[/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com/銈般儍銉?婵€瀹夊ぇ鐗归泦鈽呭嵆鏃ュ嚭鑽封槄銈般儍銉?gucci-gg鏌?銈广兗銈兗-2way-銉溿偣銉堛兂銉愩儍銈?銉欍兗銈搞儱锛嗐偊銈c兂銈裤兗-p-435.html]http://www.yahooguccioutlet.com/銈般儍銉?婵€瀹夊ぇ鐗归泦鈽呭嵆鏃ュ嚭鑽封槄銈般儍銉?gucci-gg鏌?銈广兗銈兗-2way-銉溿偣銉堛兂銉愩儍銈?銉欍兗銈搞儱锛嗐偊銈c兂銈裤兗-p-435.html[/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com/銆恎ucci-璨″竷鐗瑰垾渚℃牸銈汇兗銉€戙偘銉冦儊-gucci-銉°偆銉曘偋銈?銈︺偋銉撱兂銈般儵銈ゃ兂-gg鏌?浜屻仱鎶樿病甯?銉欍兗銈搞儱锛嗐偄-p-610.html]http://www.yahooguccioutlet.com/銆恎ucci-璨″竷鐗瑰垾渚℃牸銈汇兗銉€戙偘銉冦儊-gucci-銉°偆銉曘偋銈?銈︺偋銉撱兂銈般儵銈ゃ兂-gg鏌?浜屻仱鎶樿病甯?銉欍兗銈搞儱锛嗐偄-p-610.html[/url]
[url=http://www.yahooguccioutlet.com/鈽嗗ぇ浜烘皸銈般儍銉?闀疯病甯冦倰婵€瀹夎博澹蹭腑銆愰€佹枡鐒℃枡銆戙偘銉冦儊-gucci-gg鏌?闀疯病甯?銉欍兗銈搞儱锛嗐儉銉笺偗銉栥儵銈︺兂-2120-p-659.html]http://www.yahooguccioutlet.com/鈽嗗ぇ浜烘皸銈般儍銉?闀疯病甯冦倰婵€瀹夎博澹蹭腑銆愰€佹枡鐒℃枡銆戙偘銉冦儊-gucci-gg鏌?闀疯病甯?銉欍兗銈搞儱锛嗐儉銉笺偗銉栥儵銈︺兂-2120-p-659.html[/url]

Nazayiena Ayiena said... BALAS

Semoga Cik Aiyu cepat2 sembuh,nak blk M'siakan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...