Wednesday, March 6, 2013

CKHT for non resident

Government paperwork = headache.

Adehhh.....

Kisahnya, I duduk kat Petaling Jaya. Rumah yang nak dijual, pun di Petaling Jaya.

Logically, LHDN pun patut di cawangan Selangor lah kan?

Tettttt..... salah!

Dah 3 kali ulang alik LHDN PJ, baru diorang kasitau,

"Cik, nama Cik berdaftar di Jalan Duta."

Rupa-rupanya, for non resident (NR), cawangan LHDN kami adalah di Jalan Duta.

Soooo... kepada sesiapa yang duduk di luar Malaysia, ada niat nak jual hartanah, sila lah pergi ke LHDN Jalan Duta, hahaha...

Mind you the parking is soooo the very hazabedah, so suruhlah sesiapa hantar.



Just a quick recap for myself.

- Need to submit CKHT 1A form before 60 days after your S&P date
- Need to submit Form 3 under 3 conditions; if the property is more than 5 years, applying for exemption, if you want to give the property to spouse/children/grandchildren
- Exemption only works once in a lifetime, for individual who wants to sell a house in less than 5 years time



Apa-apa pun, I am still thankful everything is less than 30 minutes away. Kalau kat US tu, hmmm.. takpe lah, malas nak mengumpat, hahaha...



Bukan I je, ada orang tu pun seronok kat Malaysia.



Nasib baik taman kat hujung jalan, tak lah berpeluh sangat ketiak mak, hehehe...

12 comments:

Fifi Nadhrah said... BALAS

hapdet pon!~ hihi.. syoknye muke aiyu!~ kak huda.. sini playground jarang2.. tak macam sane kan?

Anonymous said... BALAS

My partner and I stumbled over here different website
and thought I might as well check things out.
I like what I see so now i'm following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

My web blog: how to get lot of followers on instagram

Salmi Khairil said... BALAS

seronok dia main..

ayang said... BALAS

Jalan duta.. Parking mmg menguji kesabaran. Silap park dapat saman, silap park.. dapat letih kena panjat tangga yg boleh mencabar kekuatan lutut... hehehehe..
Msia Boleh... heheheheh

Yantisa said... BALAS

semoga semua urusan dipermudahkannya ..seronoknya aiyu main kat taman .. Tapi KL skrg panas giler .

Dinas Aldi said... BALAS

Sekurang2nya ada jugak yg hepi tu haa, kan Cik Aiyu? Heheheee..

Lyna said... BALAS

Comel sgt cik Aiyu nihh

Nota Cikgu Anum said... BALAS

eh anak mat salleh ni x panas ker main luar. mak main indoor nak. bukak ekon lagik. melampau kan :)

Ewa Zallie said... BALAS

My hsband dulu 6-7thn lps keje kt pahang.reg Lhdn Bentong.ritu nk jual rumah kemaen ulang alik Lhdn Duta,sekali kene uruskan kt Lhdn yg awal2 reg dulu.nasebek 1jam je prjalanan!pelik knp x blh di online kan je utk pengurusan pihak kt sana.kalau dulu reg Lhdn sarawak?nayaa makkk..fewh

Miss Cool said... BALAS

mak dah ke hulu ke hilir ni adakah beratmu berkurangan

Arash Libra said... BALAS

laling..for current moment, i incharge ckht or rpgt tu..huhu..tp NR mmg jln duta je..so u mintak exemption under sec. 8 ke apa?

Wawa Tasliman said... BALAS

comel.. seronoknya tengok dia main..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...