Monday, July 8, 2013

Darah manes

Pengorbanan seorang wanita mengandung:

Minum air gula sebotol di pagi hari, pastu kena tunggu sejam untuk diambil darah.

Uwekkk... tak sedap sungguh glucose ituuu... walau dah diperisa kan dengan rasa oren, manes tak hengat. Patutlah orang kata, pompuan mengandung, darahnya manes. Abis tu dah doktor suruh minum air gula, camno?

Dulu masa mek Aiyu takde pulak kena minum air gula ni. Amik darah pun tak pernah. Kali ni terlebih pulak inspection nye. Last obgyn visit, diorang amik darah untuk check for iron level. Kali ni untuk gestational diabetes. Doktor tak puas hati,  apsal Cik Aiyu keluar 8 lbs 15 oz. Dia kata mungkin I ada diabetes dulu. Iye la, biologi saya dulu dapat C5 je, jadi pasrah je lah dengar cakap doktor.

Kami sekeluarga ingin mengucapkan salam Ramadan pada semua warga Mai Korner yang beragama Islam. Kitorang mula puasa esok, tapi tuan tanah macam ada gaya puasa yang yang yok, bangun pagi buka esbok. Nak bukak periuk bukan ada hasil pun, pasal semua makanan dalam esbok, hehehe...

Kepada sesiapa yang berbuka puasa dengan murtabak ngan air tebu,  kenang daku dalam doa makanmu :D

16 comments:

Dora Natasha said... BALAS

hehehe....

Selamat berpose tuan tanah. Take care and selamat bermimpi murtabak dgn air tebu. ihihihi

mama maman aka yana said... BALAS

selamat menyambut bulan ramadhan yer.. :)

athirah Safarudin said... BALAS

Selamat berpuasa :)

HangKebon said... BALAS

saya pon pernah buat test gula dlm darah tuh......mmg nak termuntah abeh masa dia soh minum glucose tuh....pekat betol! tp yg bestnya lepas minum tuh, test rendah jer sugar level dlm darah...mmg ajaib! hahaha

slmt berposa to u & ur family! :)

Nanak said... BALAS

kat mesia ni prosedur baru minum air gula utk pompuan mengandung 25thn ke atas.sblm ni ekceli utk 35thn ke atas klu xsilap..masa Fredo takde minum pun tp masa preggy twins hari tu mmg kena..dahlah dorg bg gelas besar..sikit pengsan depan clinic menahan muntah..sampai tak blh dengar..hahaha..nsb baik result ok..

*Mami Damia Aisyah* said... BALAS

selamat berpose tuan tanah! bersabar lah dugaan ibu merandung! hehehehe

Irfa said... BALAS

huhu teringat peknen no 3 tu ari( 3 tahun lepas).kena minum air gula sbb baby sebelum tu lahir 4.4kg.bila minum konfem gula ialah 14.sejak itu ulang alik check darah.lebam hujung jari ambik darah 4kali sehari.dugaan sungguh peknen masa tu

nora comel said... BALAS

redha jelah makcik tanah ehehehe & Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan. kami kat mesian pun esok gak. si mek Aiyu ape cer tgk mummy die kene injet.

:|: TinTa Kibod :|: said... BALAS

selamat berpuasa tuan tanah :)
air tebu? erkk tetiba kembang tekak grrr...

Yong Is My Name said... BALAS

Salam Ramadhan for Mama Aiyu & Family di sinun..

ps: air paling manis kat dunia hanya jumpa time membuyong jea ;-)

Amy Z! said... BALAS

Kita masa alam dengan amelyz ni pun kena minum air gula. sebab naik berat sampai 3kg tak sampai sebulan - dorg suspect ada diabetes. masa alam ok. masa amelyz ni tinggi sikit. doktor buat pemantauan. tiap 2 minggu check darah. adoi. seksa betul rasanya. harap awak takde apa2 la k?
mmg air gula tu manis tak ingat. kita minum semata gula + air suam lagii la manis sampai nak muntah. kat sana ada gak perisa oren. sini tak de. huhu.

aa.. selamat berpuasa juga. dapat puasa penuh kali ni. :-)

Mama Kembar 3 said... BALAS

selamat berpuasa! sabar...tak brapa hari je lagi u leh balik berbuka ngan murtabak + air tebu ;-)

Fifi Nadhrah said... BALAS

selamat berpuase..

Kniedaz said... BALAS

selamat berpuasa ^_^

Unaizah said... BALAS

Selalu jugak dengar pasal minum air gula ni. Tp i tak penah experience lagi benda ni. For all my pregnancies, doktor tak suruh pun minum air gula.

sabira said... BALAS

Salam ramadhan for kak huda and family..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...