Friday, March 16, 2012

How a phone call can change your life…

Rupa rupanya….


Awek ini menangis pasal gaduh dengan boipren rupanya.



Satu benda yang aku nasihat kan semorang, kalau korang gaduh dengan boipren ke suami ke, kawan je, tolong lah jangan tak angkat telefon dengan sengaja. Memang la nak tunjuk protes, tapi aku ada satu cerita nak kasitau. Satu cerita yang mungkin lepas ni boleh buat korang angkat telefon, hehehe..

Cerita ni dah lama, dah 10 tahun kot. Ada la hamba Allah ni, bergaduh dengan boipren, pastu tanak angkat telefon. Sekali boipren call, dia tak angkat. Dua kali boipren call, dia tak angkat. Lepas tu telefon dia senyap aje. Dalam 30 minit macam tu, hamba Allah ni pun call le balik boipren. Cuma kali ni, terus masuk pada voicemail. Call berapa belas ke puluh kali, sama jugak.

Member kita ni pun naik cuak, tapi masih terkawal. Esok tu bila tanya kat kekawan lain, ada nampak tak boipren, semorang tak nampak. Ada kawan yang janji nak jumpa malam sebelum tu pun, kata memang tak nampak batang idung sang boipren ni. Apa lagi, hamba Allah ni makin naik takut lah. Bila cari punya cari…

To cut the story short, they found his car a few days later, together with his belongings. Followed by his body, not long after.

I guess the girl in this video clip is lucky. Not so for my dear friend.



Sejak tu, aku memang selalu angkat telefon. Walau bergaduh macam mana pun. Iye, kitorang ni sekarang je tenang. Time bercinta dulu mak aih… Cik Abe banyak dengar kata-kata nista daripada ucapan “I Love You”, hihihi.. Semua benda pun tak kena. Kitorang ni dah la PJJ, lagi la payah. Memang boleh chatting, tapi chatting ni kekadang boleh buat orang salah faham. Sebagai contoh, “I’m fine” boleh jadi “I am really fine and happy” atau pun “I am not in good mood, please ask me what’s wrong”. Ayat pendek je kan, tapi boleh jadi positif, boleh jadi negatif.

Untuk mengelakkan keadaan macam ni, kitorang selalu telefon. Seriously, a simple phone call can really change your life. Bukan mahal pun telefon, lagi dapat jimat masa dari nak menaip. Plus point, dapat dengar suara boipren lagi, hihihi… Orang kata kalau tak dapat jumpa depan mata, dengar suara pun jadi la tak?

Pick up the phone and call someone you love today. I know a lot of people prefer to chat, twit, BBM or What’s App each other, but I guess no technology can really replace human touch. At least no t for me :)



http://xpax.com.my/video/

14 comments:

Anonymous said... BALAS

haihhh.. kita juga teringat kisah itu.. :(

*mungkin org yg sama, mungkin orang yg lain.. tapi ceritanya sama.. moral of the story: jgn xangkat call/call balik cepat kalau yg tersayang tepon! esp kalau mak yg tepon! uuuuu i looove you mommy!! <3

ijah

jas imran said... BALAS

"Time bercinta dulu mak aih… Cik Abe banyak dengar kata-kata nista daripada ucapan “I Love You”, hihihi.. "


hihihihihi... time cintan cintun adalah time kita paling ngengada kot kan? nasib baik boipren sanggupp layan. dah beranak pinak dah malas kot berkata nista bagai. tak larat...

Anonymous said... BALAS

mmm..papa mary tk suka ckp tlpn..kalu ckp mesti less 1 minute..kalu mama die marah...mlm nanti die bwk aah KFC..atau suruh isteri tido atas riba..supaya mary jeles..hehehehe

Anonymous said... BALAS

Yang nyampah angkat telefon ni bila suara dari sana kata:-

AKU NAK PINJAM DUIT ... PLEASE .. TAKDE RM100 ... RM50 PUN JADI LE (saya selalu terkena).

Bila diberi, janji nak bayar cukup bulan tapi sampai ke sudah hampehhhh ...

Saya maksudkan bukan call dari laling tapi dari sedara mara atau kengkawan ... laling saya Alhamdulillah, setakat ni tak de le buat macam tu ..

Sari..

Anonymous said... BALAS

ermmm btol2.. dulu penah jadik skali kat i. Tp x terok la smpai mcm 2. kisahnye i pg meeting. Slalu klau pg meeting i mesti bwk phone tp ari 2 x bwk lak.. then msk2 bilik tb2 ade 12 miss called from my mum.. i trs panic then call dpt tau my dad admit kat spital.. nsb x de pape.. sejak 2 i trs bwk phone ke mane2..

ITA

aikasayang said... BALAS

eh,mmg stuju 110%
sbb dulu i gado2 dgn kwn2 thru sms n ym. n org yg dpt sms/ym tu kadang2 misinterpret apa kita nak cakap..haish...susahnyalah..
skrg ni dh serik, kalo nk gado, i dah ckp depan2 or call je..
belajar drp kesilapan lalu.

p/s mahal bonau nak call dr malaysia ke us..tapi pakai saja kredit skype.mmg jimat..hehehe

Amy Z! said... BALAS

kita pernah pjj gak. tapi lepas kahwin. sbb dlm msia aje kan, jadi siang, chatting, malam telefon. hehe. fikir2 balik seronok juga jauh2. selalu rindu je. haha.

tapi tu la. bila jauh, byk dugaan~ dgn jelesnya, dgn rasa insecure lagi. haha. apa pun kena byk sabar dan percaya pada partner.

gaduh2 masa bercinta ni mmg sakit hati. bertengkar la. end up pempuan nangis2. lelaki boleh gi lepak dgn kwn2 plak lepas tu. haha. tapi bila dah baik, hamboi.. kawan pun lupa. haha. zaman bercinta tu bila igt2 balik, kelakar je. haha.

miss scofield said... BALAS

erk...scarynye story.....

Eliss Mie said... BALAS

seb baik ku pjj masa bercinta. tapi memang hari2 laling kol.kalau tak kol mcm x lengkap laa sehari tu. ms tu kol kat public phone.hehehe :p jimat kredit. sambung ngan sms tanpa henti plak pastu :p

Aisyuhada said... BALAS

i masa bercinta dulu pjj jugak. awal-awal lagi dah kena warning "gaduh ke, merajuk ke, apa2 pun jangan sesekali tak jawab call!" ekekeke..so memang alert dengan bunyi handphone. :D

cik faye said... BALAS

hai...ur post make me thinking should i make the move to call him atau just wait for his call...dah 3hari merajuk haha, sbb this stupid insecure feeling, yes PJJ ni suckss...btw, good post. (sambil petik kelopak bunga...nak call ke tak nak call ke tak...)

ati_emylia said... BALAS

huda,

insaf kejap.....sbb selalu jugak malas nak angkat hp or jwb sms bila tgh merajuk...hahahha hodoh btul....dh tua2 pun ngengada....heheheh

emy

Nurul Dahlya said... BALAS

oh susahnya nak buat!! seriously i prefer the passive type of communication- maybe kena check balik what's wrong with me hehe

Madam Sooyaree said... BALAS

Ijah,
Itu la kan, you know it's ok. Semalam masa tulis entry, sendiri rasa sedih :(

Jas,
Itu le pasal kan, time cintan cintun jugak boipren selalu beli hadiah. Skang ni? Hahahah... sendiri suka sendiri beli :P

Azza,
Best nye papa Mary, Cik Abe kalau kita marah dia buat bodo aje, hahaha

Sari,
Oh, yang tu memang kan. Tak tolong salah, tolong sakit hati. Buat tambah dosa kita aje nanti kan :(

Ita,
Aiyoh, nasib baik takde ape ape. True, phone memang amat penting sekarang ni, kalau tak rasa serba tak kena je kan

Aika,
Kita pun selalu gaduh pasal sms ni. Kekadang rasa orang tu kerek la, pada hal takde ape ape pun, hihihi

Amyz,
Waaa... kita dedulu masa kerja Libya, chatting pun susah, hahaah.. Nak call ada satu je international line. Dalam base ada lebih 100 orang, sendiri pikir la, hihih.. Nasib baik dalam setahun dua ada handphone line, tapi memang dasar cakap luar bilik la :P Zaman bercinta memang kelakar kan kalau diingat balik, malu pun ada! :P

Miss Scofield,
Scary, but it happened :(

Aisyuhada,
Waaa.. bagus tu warning. Dengar tak? :P

Cik Faye,
PJJ ni 2 benda je kena ade, trust & loyalty. Kalau tak, memang susah sikit kan. Auww.. thanks dear@ Harap2 kelopak last tu kata... CALL!!!

Emy,
Hahahah.. tak hodoh kot, pasal perasaan tu sentiasa ada, hahaha.. Rasa nak campak phone kekadang, tapi sat gi rosak, sendiri mau ganti, hihihih

Nurul,
Hehehe.. I know! Kekadang ada sesetengah orang tu I prefer passive communication, tapi bila tak call, kekadang rasa menyesal pulak :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...