Monday, May 27, 2013

Ten twenty dollars

Petang tadi, Cik Aiyu sibuk duk geledah handbag ku.

Bila ditanya apa yang dia cari, dia cakap "Minnie".

Mom: Minnie? There's no Minnie in there.

Aiyu: Minnie.

M: *garu-garu kepala yang tak gatal, sambil angkat kening kekonon ala Ziana Zain*

No Minnie in there.

A: Minnie (sambil buka wallet mak nye).


Lelama baru paham.


M: Oooooo.... money!

A: Yes, money.


Haippp... pandai ko cari duit ye?

Sebelum ni memang ada dia duk sebut ten twenty dollars. Agaknya belajar kat sekolah, masa belajar main jual beli kot. Ikut pada kami, not yet. Belum lagi guna alasan takde duit kat dia. Agak-agak tak kenan dengan hajat Cik Aiyu nak beli benda, kami selalu cakap pada dia "maybe not" je. Selalu dia memang tak banyak soal. Muda belia lagi kot, tak reti protes lagi, hehehe..


She was all excited about the bills.

A: Fifeteen dollars.

M: Nooo.. that's five dollars.

A: One dollar.

M: Yes, you are right! One dollar.

A: Twenty two dollars.

M: Nooo.. twenty dollars.


Masuk bapak dalam bilik, dia tabur duit syiling kat depan Cik Aiyu.

Coinsssss!!!!!!

Tapi bila Cik Abe mula buka langkah, this is a penny, this is a nickel, this is a dime, this is a quarter....


Mek Aiyu tengok dia terkebil-kebil, pastu terus simpan duit dalam wallet, hehehe...


I tell you, orang Amerika ni memang suka nak menyusahkan keadaan, hahaha... Cuba panggil 1 cent, 5 cents, 10 cents, 25 cents macam kita kan... settle! Ni nak ber penny la, dime la... Iolls dulu lama gak duk belek duit syiling bila sampai waktu nak bayar. Dah la duit 5 sen lagi besar dari duit 10 sen, ahkak fening you! Nasib baik skang dah ada debit card, swipe aje, terus dapat barang, hehehe...

8 comments:

mama maman aka yana said... BALAS

nak beli apa tuh cik aiyu.. kiki

Amy Z! said... BALAS

Hahaha. Tak lama lagi pandai la nak beli belah macam mommy juga. Haha. Alam pandai amik barang letak kat kaunter je, lepas tu ckp, mama bayar.. Hahaha.

Zulfadly said... BALAS

hahah, masa2 samapi OZ pon pening dengan duit syiling, last2 guna debit je, senang dan mudah,haha

Nurul A said... BALAS

hehe.betul tu,kalau pegi oversea, selalu pening dgn duit syiling dorang. pence la, penny la...

btw, jemput ke blog. ada giveaway -> http://bit.ly/11mV19E

Anonymous said... BALAS

ooh tidak..jgn jd mary udahla..sbb die tau jer..bila mak die dpt gaji..kalu lmbt..die bebel bila nk sopping..tp bila time dpt $$$..dia ajakla gi jalan dan shopping..pastu abis dia pow mcm2...

Kina said... BALAS

i learn something new today..hehehe.. biasa tengok movie confused je bila they all mention penny, dime..etc... hehehe

Madam Sooyaree said... BALAS

Yana,
Dia nak ajak pergi shopping le tuuu

Amyz,
Aiyu memang kitorang terpaksa ajar term bayar. Kalau tak, dan dan time tu jugak dia nak makan cekelat (benda dia paling suka shopping, hehe)

Zulfadly,
Pening kan, nak telek lama2 takut orang tunggu, so swipe aje la, hehe

Nurul,
Betul tu! Kalau kasi duit kertas, nanti syiling berlambak pun tak guna, pasal takleh tukar balik T__T

Azza,
Waaa... power Mary, tau mama dia dapat gaji. Aiyu gaji pun tak tau apa kot, hihih

Kina,
Hahahaha... penny = 1 sen, nickel = 5 sen, dime = seposen, quarter = 25 sen. Nasib baik takde 50 sen ngan 75 sen, kalau takkk... hahaha

Fifi Nadhrah said... BALAS

waaa.. pandai cik aiyu.. setyiap sen die ade name samran ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...