Monday, February 25, 2013

Being discreet

It's hard traveling with a baby or toddler.

Especially when they are blonde, and you are not, hahaha..

Betul, acik tak tipu.



Somehow, you will attract those unwanted attention of "eh kenapa anak ko cute, tapi ko tidak?" cases.

Menyampah tauuu...

Usually, it will start as soon as I step in an Asian country. It will get worse once I enter Malaysia.

Bukan nak kutuk, tapi orang Asia memang tak reti nak coverline.

Mungkin termasuk tuan tanah kot, hehehe..



Contohnya macam masa kami sampai hari tu.

Sampai kat KLIA, orang asyik pandang-pandang. Fine, mungkin tuan tanah ni perasan kot. Jadi buat bodoh jap.

Bila masuk je aerotrain, ada pegawai kastam perempuan ni, dengan tak coverina nya, duk point point kat Cik Aiyu, tunjuk kat kawan dia.

"Blonde", kata pegawai tu.

Macam lah I tak dengar kan.

I find it uncomfortable when people are talking about us, as if we cannot hear them. I think it will much more appropriate if they actually talk to me, and ask me why Aiyu is blonde.

Macam sebelum ni, ada orang pernah tanya,

"Akak, rambut dia ni original ke?"

(Tak dik, akak dye pakai Wella #5, hehehe)

At least the lady made an attempt to ask la kan.



Tak pun, macam soalan yang pernah ku terima di Giant.

Stranger: Uishhh.. macam mat salleh!

Me: Memang bapak dia mat salleh.

Stranger: Oooo... akak babysit dia ke?



Huwaaaa... haruskah ku pergi menajamkan hidung setongkol bawang ini?

T__T

40 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... BALAS

apa nak kata, sabar jelah.

Adi Solikin said... BALAS

Kang kalau u dok mancungkan hidung, blondekan rambut, birukan mata dorang ckap berangan mat salleh pulak.
So abaikan je la kot.
People will always have things to say, kan? :)

lemongrass said... BALAS

wahkahkahkahkah...sorrry lah I tergelak dulu :-D.
Tu lah, sape suruh ada anak blonde, kan dah kena macam2 serangan dr strangers, hikhikhik..
My girls dulu masa kecik2, their hair is quite light colour ala2 auburn gitu so mmng kena tanya,
Skrg dah besar and their hair makin darker pun still kena tanya.
pasrah aje lah kan :-D.

farah said... BALAS

People will talk no matter what. Mulut orang mmg kita x boleh tutup so redha saja lah darling. Diaorg jeles tu tgk you mommy cik Aiyu yang comel lote tu geram sgt bila blh dpt jmpaaa ni...blonde plk dah kira bonus, you know Malaysian ni yg jenis fefeeling nak jadi orang putih...hehehehe...kisses to si kecik tu yeahh...

Sarah said... BALAS

mmg kurang asam mulut pgwai atasan tu..at least ckp pelan2 dh la..org malaysia, bukan semua la..tapi mostly mmg laser..terlalu honest , tak tau nak jaga perasaan org lain..kene sabar banyak2 je..tapi kalau dh meletup nnti, mintak maap siap2 la..hehe..

ala diaorang jeles tu takde anak comel cam aiyu..

Mixed-family in da house.... said... BALAS

hahahhahaha...itu kes sis dengan daughter versi 'mat salleh'....

kes saya, muka mak melayu habis, anak-anak muka cina semacam.....camno?

immune dah orang dok pandang2 ni, tapi kekadang tu saya lawan tenung mereka balik....apa pandang2 kan? ada wat salah ker kitorg ni? aiishhh...

kiss to mek aiyu....

NenetPenne (NP) said... BALAS

ha ha ha..sorry..
tak kan lah tak biasa dengan anak hasil daripada perkahwinan campur?

ada ke patut cakap u babysit aiyu bab tu memang tak patut...

rostina76 said... BALAS

okey le tu dik...ala2 retis dah tu org ushar2.....btw just be proud of urself (hahaha!!!kros pun kdg2 yg mak bapak hidung kembang dua2 ni pun geram gak bila org tanya nape lain ekk muka anak u.......hehe mau je jawab, dak ehh saya kidnap anak urg. blh gitu?)

Shamsiah Abdul Rahman said... BALAS

Susah kalau ada makhluk yg terlebih budi bahasa ni.
Redha je la Nurul.

Amy Z! said... BALAS

Kesian kat Nurul. Tapi nak buat macam mana kan? Dah gene america cik aiyu terlebih. Tak kan nak color rambut cik aiyu jadi hitam plak.

Biarla org nak kata apa pun kan? Sabar aje la ye?

xoxo

mama maman aka yana said... BALAS

Aduh.. depa tuh jelous sebab mat salleh tak berminat ngan diorg.. kahkah..

sabira said... BALAS
This comment has been removed by the author.
sabira said... BALAS

hahahah..pasrah je kak huda...wut to do..this is Malaysia..even i put gambar aiyu kat my desktop ofis (ofis gomen lg teruk i tell u) pun, my officemate keep on asking macam2..but i buat derk aje..

Dinas Aldi said... BALAS

Kok ya pun depa kurius, berlapik la sikit bila tanya tu. Adoyai. Terpaksa sabaq jalah, nak buat camana lagi.

Pink Mama said... BALAS

Soalan yang last sekali tu yang paling tak tahan. memang mintak debik sekali.

Nazayiena Ayiena said... BALAS

Sabar ajelah Huda,klu kat US ada x org mcm nie?

Kniedaz said... BALAS

ayat last dari stranger tu buat saya gelak...kena tahan telinga je la

Mami Little Hero said... BALAS

Kak,

Aiyu ada iras akak tapi maybe sbb warna kulit n rambut tu beza jadi adalah lahanat2 ni pi tanyakan. Sabar je lah. Kalo saya idok nye lahai nak pi tanya. Buat sakit hati orang ja. Saborrr..

Kengkawan said... BALAS

kelakar betul...
sangat xder insurans mulutnya
hahahahahha

gerbera said... BALAS

hahaha.. penat2 carry 9 bulan ++. susah payah lahirkan. Dia kata baby sitter. Cis.

Tapi bukan anak mat salleh blonde je jadi ada masalah mcm ni. Saya yg rupa tak sama dengan mak ni selalu je orang tgk2. Konpius mereka tgk mak muka jawa ,anak gelap gelita.

Syima Syaz said... BALAS

jap...kelakar part dye guna wella..hahahaha

cahya indah said... BALAS

ni bukan kids say the darnedest things..Asians say. haha. mulut diorang kena pegi sekolah balik..

Frau J said... BALAS

Sabar je la..haha. Next time you say this instead "Suami saya mat saleh" Mesti diorang tutup mulut tak tanya/assume lebih2 lepas tu.

Oh, hi from a silent reader! =)

Mama Ikah said... BALAS

heheh..memang kene sabarla esp ngan org asian ni..mmg cenggitu gaya drg..nnt aja cik aiyu tlg jwb semua persoalan itu..heee

Anonymous said... BALAS

kita senasib la...org ingat mama mariam..bibik mariam..or culik anak Arab..nasib baik bila..mariam pakai tudung..ada similar dgn mamanya..

kalau idok jd bibik sejati..tp bila mariam pakai tudung..ada pula pacik Arab..nk booking jd menantu utk anak lelakinya..adeh pening kepalo mocik..o_O

FaznFaz said... BALAS

buat bodoh je laaa babe.... jeles laaa tu, ko ada anak tahap suri cruise!!!! wakakakakaka!!!! oit, bila nak dpt jumpak ko nih???

Anonymous said... BALAS

I know exactly how you feel. My hubby and I are both mixed although I look totally asian. Our daughter came out with blonde hair and green eyes and people always ask if I dyed her hair. Even when she was 2 days old and still in hospital -__- oh and when we go out, I am sure people think I am the nanny/ maid

Anonymous said... BALAS

Assalamalaikum mommy n cik aiyu...

Hahahahah..maaf na kita gelakk. Sama la mcm sha kak :). Redha aje la dan bersyukur Allah kurniakan rupa paras anak yg lain sikit dari org lain. Kan kak..;)

Sha everytime balikk kg PD, pegi berjimba (jimba la sgt kt pekan koboi tu) di Mekdi (dh ada mekdi tau), xpon pegi menghabiskan duit di shoping mall terbesar iaitu The Store dan Oceanic Mall tu, sure dipandang serong dan atasbawah oleh masyarakat sekeliling. Hahaha..

Yg selalu xcoverina ialah golongan cha ya nun alip. Dorang ni tgh Q kt kaunter tp muka pandang kita. Whatt..Pesek sgt hidung ku ini? (mmg pesek pon) Tp skang dh biasa dh bila bwk anak apabila dipandang seperti bibik kpd anak dara.

Just chill kak huda..hehe..
Bonda Mia Laila

ayang said... BALAS

Lawak of the month ni... hehehehe.. ayat tang last sekali tu tak boleh tahan nak baca.. Kureng asam sungguh sapa yg mengeluarkan kenyataan tu... Tapi akak, akak sepatutnya bangga apa... ckp kat depa.. helo helo helo i tak cantik pun, c my product.. superb.. hehehehe.. cik aiyu cik aiyu..

Anonymous said... BALAS

sama lah macam saya...ada ke dorg tanya ni anak angkat akak ke??...penat saya mengandungkan anak saya dorg cakap anak angkat. kadang-kadang belum sempat dorg nak tanya lagi saya dah jawab dulu, daddy dia nigerian..sebab tu rupa negro ok.
heheheee...

Mama Rizqullah said... BALAS

Huds,

Firstly...maaf weh aku gelak baca entry ko ni...apapun,ko buat x tahu jelah...

Aku ni tiap2 hari pun orang ingat cina..ni sib baik pakai tudung..dah orang ingat cina mualaf...cesss...siap kalau jumpa ahso mana2 speaking cina ngan aku...haaiiihh..

Apapun...somehow satu hari Aiyu sendiri akan cakap..hei!!that's my mommy..x pun ko ajar anak ko cakap camtu bila orang kutuk ko...hehehe...

Anonymous said... BALAS

selama saya dok jdi silent reader jer selama bertaun taun nie...masa ngandungkan baby 2 blan sampai la ni anak dahh 1 thin 6 bulan...geram bila org dok ingat kita nie bibik indon..sampai kdg org tnya ada tak kwan2 u nak keja maid kat umah saya...? what ini mesti kes ingat aku indon.....(bengang sangattttt sampai kuaq api..kadang2 bila bwak anak keluaq sja ja ckap bahasa utara bagi orng dengaq....dulu penah baca pasai kakak 'salam 2 benua" yg time incident kat pkns shah alam...dah nak buat mcam mana takdir jodoh kita tak?.....hehehhehehehheh jodoh dapat laki bukan melayu.....jadi alhamdulilah anak pun muka mix fruit lah

HangKebon said... BALAS

Ignore jer manusia mcm tu...we dont live to please everybuddy mak cik Aiyu....:)

fara dean said... BALAS

Huhuhuhu ...bawa bertendang je org yg menanya tu...

Fifi Nadhrah said... BALAS

kesian mama aiyu.. nak buat cemane.. org msia terlebih perihatin.. kankan?

n.a.n.i.e said... BALAS

adoyai..soklan hape2 ntah dorg nih..saya bole gelak sorg2 dpn pc baca entry neh..

Reen Tart Nenas said... BALAS

babysit? hahah that was so rude!

saye kalau nampak baby tu blonde, mesti terus fikir, best nyer husband / wife die mat saleh. bestnyeee. xde la nak ngutuk org kan. x patut2.

Yantisa said... BALAS

memang dah biasa dengan soalan macam ni . Ada orang pernah tanya ke akak , kenapa mak dia putih anak dia gelap?, depan anak yg tan tu pulak tu. Tak tau jaga perasaan orang langsung .

Qider said... BALAS

peh yg kat giant tu memang nak kena luku sedass...kalau saya mesti jawab,'sorry, but this is my daughter'

mulut takde insurans memang menyesakkan jiwa raga

Calla lily said... BALAS

Hehehehehe.....ada ke dia kata babysitter
Aiyu look sooo much like you cuma dia putih cam mat saleh lah
Dah tgk belum iklan Downy tu ?
Serupakan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...